Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca introducerea unei taxe de tip "Robin Hood", prin care sa se supraimpoziteze profiturile bancilor, nu ar face decat sa indeparteze bancile de Romania.

"Taxa Robin Hood nu este o decizie optima, pentru ca ar incalca libertatea contului de capital, la care Romania s-a angajat ca preconditie de aderare la UE. Ar pune gaz pe foc si ar indeparta si mai tare bancile din tara", a dspus Lazea, citat de NewsIn.

Economistul-sef al BNR a explicat ca, in schimb, acordarea de puteri sporite bancii centrale ar fi o solutie mult mai buna pentru a obtine un "efect similar".

"Daca Parlamentul va accepta propunerea BNR de a-i da acesteia puteri sporite, in sensul de a cere bancilor recapitalizare si, daca nu fac acest lucru, sa poata BNR sa schimbe managementul si, la limita, actionariatul bancilor, atunci putem obtine pe o alta cale un efect similar", a mai spus Lazea.

Premierul Emil Boc a declarat, in 19 mai, ca Guvernul ar putea lua masura supraimpozitarii profitului daca bancile comerciale din Romania nu vor respecta intelegerea initiala cu statul roman si isi vor retrage liniile de finantare.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a spus Boc.

Noua mari banci straine cu afaceri in Romania s-au angajat, la finalul lui martie, la Viena, sa isi mentina expunerea pe Romania. Intr-o a doua intalnire, ce a avut loc saptamana aceasta la Bruxelles, bancile straine si-au reafirmat angajamentul, luand drept reper expunerea de la 31 martie 2009.Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si