Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina sunt in fruntea unei liste de cel putin opt state est-europene care ar putea intra in incapacitate de plata, dupa ani in care "s-au infruptat din credite ieftine", conform unei note emise de Royal Bank of Scotland Plc, citate de Bloomberg.
Natiunile din Europa de Est au primit ajutoare internationale in valoare de peste 90 miliarde dolari incepand cu luna septembrie 2008, pentru a-si sustine economiile in perioada de criza si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Letonia si Ucraina par cele mai vulnerabile, conform unui model al Fondului Monetar International (FMI) aplicat de catre banca.

"Europa de Est sufera din cauza deficitelor de cont curent, a imprumuturilor externe masive si, drept consecinta, are cerinte de finantare externa extinse comparativ cu rezervele valutare detinute", reiese dintr-o nota catre clienti scrisa de un grup de analisti condus de Timothy Ash, sef al diviziei de piete emergente al RBS.

Aceste economii ar putea suferi o "aterizare fortata" din cauza sistemelor de schimb valutar rigide, scriu analistii, aducand drept argument rezultatele modelului FMI aplicat pentru a estima riscul cu care se confrunta un stat in ceea ce priveste intrarea in incapacitate de plata sau nevoia de a contracta un imprumut extern.

Cel mai important indicator folosit pentru a prevedea o posibila criza este raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB), conform notei RBS, citata de NewsIn.

Letonia este in frunte listei, cu 148%, urmata de Ungaria, cu 139%. Un membru surprinzator al categoriei de risc pentru anul 2009 este Polonia, raportul fiind de 62%, conform calculelor RBS.

Raportul afirma ca unele dintre cele mai mari piete emergente, precum Turcia, Rusia, Cehia si Africa de Sud, nu sunt afectate de un astfel de risc.

Analistii RBS sustin incheierea de contracte de asigurare tip CDS (credit default swap) in Europa de Est, acestea servind eliminarii riscurilor datoriilor suverane din statele mentionate.

ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.

Dupa ce a avut pierderi de 28 miliarde dolari anul trecut, cele mai mari din istoria corporatista britanica, RBS a primit imprumuturi din banii contribuabililor britanici, care acum detin peste 70% din actiune bancii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri