Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat saptamana aceasta o norma potrivit careia fondurile de pensii obligatorii administrate de ING si Allianz-Tiriac nu vor mai primi noi participanti in urma distributiei aleatorii timp de doi ani. Cei doi administratori au atras atentia asupra discriminarii care se face prin norma, care a fost aprobata de arbitrul pietei pensiilor private fara consultarea in prealabil a Consiliului Concurentei, asa cum prevede legea.
Potrivit Legii Concurentei (nr.21/1996), autoritatea de concurenta este abilitata sa emita “aviz conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect”.

Astfel, pentru actele normative care pot avea impact anticoncurential, se impune ca autoritatea in domeniu, Consiliul Concurentei (CC) in acest caz, sa faca o evaluare a acestora pentru a stabili daca prevederile lor sunt sau nu in contradictie cu regulile de concurenta, potrivit raspunsului oficial al CC, furnizat la cererea Wall-Street.

Mai mult decat atat, atributia Consiliului Concurentei de a emite aviz conform face obligatorie transmiterea actului normativ in faza de proiect, autoritatile in cauza fiind responsabile sa stabileasca in “traseul legislativ” pe care il urmeaza un proiect de act normativ si avizarea de catre autoritatea de concurenta, pentru evaluarea conformitatii acestuia cu regulile concurentei si ale economiei de piata.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, cu cat procesul consultativ este angajat mai devreme in elaborarea legislatiei, cu atat mai eficienta va fi reflectarea regulilor specifice concurentei in continutul respectivelor reglementari.

De asemenea, conform protocolului de colaborare incheiat intre Consiliul Concurentei si CSSPP, in procesul de actualizare a legislatiei din domeniul pensiilor private , CSSPP solicita, atunci cand este cazul, respectiv atunci cand reglementarea in cauza afecteaza sau poate afecta mediul concurential, punctul de vedere al Consiliului Concurentei asupra aspectelor de ordin concurential.

“In acest caz, respectiv introducerea in legislatia secundara adoptata de CSSPP a unor prevederi prin care se modifica sistemul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile participante la fondurile de pensii administrate privat, precizam faptul ca respectivul act normativ nu a fost supus atentiei autoritatii de concurenta de catre emitent si prin urmare, pana la momentul actual nu a fost intocmit si emis un punct de vedere oficial in aceasta privinta. In aceste conditii, Consiliul Concurentei a luat act de modificarile preconizate, urmeaza a analiza prevederile respectivului act normativ si in functie de rezultatele procesului de analiza, va intreprinde demersurile considerate necesare pana la data intrarii in vigoare a normei in discutie”, au concluzionat reprezentatnii Consilului Concurentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri