Biroul de Credit (BC), institutia care se ocupa cu gestionarea informatiilor privind restantele la credite, a emis anul acesta, la solicitarea institutiilor financiare, 5,7 milioane de rapoarte de credit comprativ cu un numar de 7,6 milioane in 2008, ceea ce reprezinta o scadere cu aproape 25% a activitatii.

Biroul de Credit s-a intors astfel aproape de nivelul de rapoarte emise in 2006, de 5,28 milioane, insa la acea data institutia era in al treilea an de functionare. Explicatia diminuarii semnificative a activitatii consta in scaderea dramatica a sectorului creditarii de anul acesta.

„Numarul rapoartelor emise ar fi scazut si mult anul acesta, fara norma bancii centrale care impune monitorizarea de portofoliu al bancilor”, a declarat Serban Epure (foto), general manager al Biroului de Credit.

El a mai precizat ca atat pentru banci, cat si pentru colectorii de creante, rapoartele emise de Biroul de Credit vor fi din ce in ce mai utile in conditiile in care va fi tot mai importanta cunoasterea clientului si a istoricului sau de plata.

De la lansarea pe piata si pana in prezent Biroul de Credit a emis 28,9 milioane de rapoarte la cererea institutiilor de creditare.

Biroul de Credit numara 49 de membri, dintre acestea 33 sunt institutii de creditare cu o cota de piata de 99,94% si 16 memebri institutii financiare nebancare.

In planurile pentru 2010 ale institutiei se afla luarea in calcul a unui transfer de date peste granitele tarii la solicitarea institutiilor financiare, cat si extinderea raportului statistic lunar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si