Perioada actuala, marcata de scaderea drastica a dobanzilor la depozitele bancare, este una de criza sub raportul economisirii. Drept urmare, creste interesul pentru alte forme de plasament financiar. Principiul care ramane valabil este acela al dispersarii riscului in diverse forme de plasament. Persoanele ceva mai conservatoare, care nu sunt dispuse sa riste prea mult, ar putea opta in continuare pentru depozitul bancar, dar in valuta. "Avand in vedere ultimele evolutii pe piata, e de asteptat ca in perioada urmatoare leul sa se deprecieze in special fata de dolar. Prin urmare, n-ar fi exclus ca pe viitor depozitele in dolari sa fie mai profitabile", anticipeaza, pentru ADEVaRUL, analistul Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari.

El sugereaza inves-titii in actiuni din SUA, in conditiile in care destul de multe companii romanesti se ocupa cu intermedierea de actiuni de pe pietele externe. ,Cam 70-80% din bani ar putea merge pe investitii in valuta, iar restul in lei, in obligatiuni municipale cotate la Bursa de Valori Bucuresti, care in prezent ofera dobanzi pozitive, peste nivelul inflatiei asteptate", recomanda Cabat. Plasarea banilor la fonduri de investitii poate constitui o alternativa, cu mentiunea ca si acestea au obtinut randamente destul de slabe in ultima perioada din cauza caderii dobanzilor bancare. Dar randamentul a fost totusi putin peste inflatie. Daca investitorul interesat de un astfel de plasament are nevoie de bani pe o perioada scurta, va apela la prima varianta; daca poate lasa banii pe o perioada mai lunga, atunci va accesa varianta a doua, unde si castigul va fi mai mare. La acesta, volumul de active a crescut de 3,5 ori de la inceputul anului. Un risc mult mai mic, dar si un randament pe masura implica in continuare investitia in titluri de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri