ING nu exclude o majorare a inflatiei pana la 9,5%

ING Bank Romania si-a revizuit prognoza de inflatie pentru acest an de la 4,1% la 7% dupa masura de majorare a TVA si deprecierea leului, conform raportului publicat luni de banca, insa economistul-sef al ING nu exclude o inflamare a preturilor pana la 9,5% la finalul lui 2010.
Raportul ING modifica prognoza de inflatie la 7% si mentioneaza faptul ca exista riscuri semnificative asupra inflatiei, ca urmare a inundatiilor, care ar putea adauga o crestere de 1,2 puncte procentuale anul acesta si 0,6 puncte procentuale anul viitor, scrie NewsIn.

"Daca se dubleaza, intr-adevar, costul energiei termice, si adaugam si majorarea preturilor alimentare, fiecare cu un efect de 1,2%, inflatia ar creste cu alte 2,4 procente si am ajunge la 9,4-9,5% pe finalul anului", a precizat Nicolae Chidesciuc, economist-sef, ING Bank Romania.
Si evolutia pretului combustibililor ramane un risc pentru inflatie, conform raportului.

Totodata, o inflatie ridicata ar putea cere bancii centrale sa-si modifice tinta pentru 2011 si sa adopte, potrivit ING, "o tinta rezonabila a inflatiei in 2012, cum ar fi 4-5%, fata de 3% pentru 2011 - care este nerealista".

In urma modificarii prognozei de inflatie pe 2010 a bancii centrale la 8%, ca urmare a cresterii TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ING se asteapta ca BNR sa majoreze si rata dobanzii de politica monetara la 6,75% in trimestrul trei si, respectiv, la 7% in ultimul trimestru din 2010.
ING mai estimeaza ca banca nationala va continua majorarea dobanzii-cheie si in primul trimestru din 2011, la 7,5%.

"Am fost nevoiti sa ne revizuim estimarile moderat-optimiste la o scadere a PIB de aproximativ 3% in 2010, din cauza taierii salariilor bugetarilor si a majorarii TVA", se mai mentioneaza in raport.

"Ne asteptam sa inregistram crestere abia din 2012", spun analistii ING, "insa nivelul acesteia, exprimat in euro, va fi mai mic decat cel raportat in 2008".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri