Banca Transilvania ar putea raporta un profit net de 54,4 milioane lei (13 milioane euro) pentru primele noua luni ale anului, in urcare cu 12,6% fata de nivelul din aceeasi perioada a lui 2009, datorita scaderii costurilor si cresterii venitului net din dobanzi, potrivit estimarilor analistilor, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, rezultatul celei mai mari banci cu capital romanesc privat a fost afectat de cresterea provizioanelor, care ar fi urcat cu 43,7%, la 514,4 milioane lei (122,9 milioane euro), de la 358 milioane lei in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, potrivit mediei estimarilor a noua banci si case de brokeraj contactate de Reuters.

Cea mai optimista estimare privind profitul este de 68,1 milioane lei, reprezentand o crestere de 41% fata de nivelul de 48,3 milioane lei din primele noua luni ale lui 2009, iar cea mai pesimista este de 24,1 milioane lei.

In privinta provizioanelor pentru credite neperformante, prognozele analistilor variaza intre 478,1 milioane lei si 712,2 milioane lei.
Rezultatele de anul trecut includ un castig exceptional de 13,8 milioane lei din vanzarea participatiei detinuta la fondul de pensii private BT Aegon catre grupul olandez Aegon.

La sondaj au participat analisti de la Alpha Bank, BRD, EFG Eurobank Securities, KBC Securities NV Polonia, NBG Securities Romania, RCI, SSIF Ieba Trust, SSIF Tradeville si UniCredit CAIB Securities Romania.

Actiunile Banca Transilvania urcau cu 0,75% pe bursa de la Bucuresti la ora 10:55, la 1,35 lei pe unitate, capitalizarae institutiei de credit la aceasta cotatie fiind de 1,46 miliarde lei.

Cei mai mari actionari ai bancii sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61% din titluri si Bank of Cyprus (9,7%). Printre actionari se regaseste si presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, care detine 4,8% din actiuni, dar si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 3,6% din capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Medlife: credit sindicalizat de 90 milioane de euro, pentru extindere