Companiile membre Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) au realizat, in primele trei trimestre din acest an, un volum de prime brute subscrise de 5,9 miliarde lei, nivel in scadere nominala cu 5,7% fata de rezultatele inregistrate la sfarsitul lunii septembrie din 2009, a anuntat organizatia.
Raportarile companiilor care practica asigurari de viata arata o crestere nominala a subscrierilor pe acest segment de piata de peste 4% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009, de la un nivel de aproape 990 milioane lei, la peste un miliard de lei. Aceasta evolutie a fost sustinuta de cresterea nominala de peste 43% inregistrata pe clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fonduri de investitii.

Pe segmentul asigurarilor generale, subscrierile membrilor UNSAR au totalizat 4,9 miliarde lei, valoare in scadere nominala cu 7,5% comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009.

Cea mai afectata clasa de asigurari, potrivit raportarilor membrilor UNSAR, este cea a asigurarilor de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (clasa III), care cuprinde produsele auto facultative Casco. Subscrierile aferente acestei clase au inregistrat, in primele trei trimestre din acest an, o scadere nominala cu aproape 24%, de la 2,5 miliarde lei, in septembrie 2009, la 1,9 miliarde lei, in septembrie 2010.

“Asigurarile Casco si RCA au adus aproape 80% din subscrierile segmentului de asigurari generale, asa cum arata rezultatele membrilor UNSAR pentru primele trei trimestre din acest an. Subscrierile companiilor de asigurari generale sunt dependente de aceste tipuri de asigurari, ceea ce a condus la o schimbare a strategiilor de vanzare si de subscriere, mai ales in conditiile in care volumul despagubirilor platite este in crestere. Pe segmentul Casco, de exemplu, nivelul daunelor brute platite a fost aproape egal cu cel al primelor brute subscrise. Iar daca adaugam si rezervele constituite pentru daune avizate si neavizate, atunci imaginea acestui segment de piata este din ce in ce mai sumbra”, a explicat Directorul General al UNSAR, Florentina Almajanu.

Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie - RCA si carte verde (clasa X), primele brute subscrise au totalizat aproape 1,9 miliarde lei, nivel in crestere nominala cu 15,6% comparativ cu rezultatele anuntate de membrii UNSAR la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.

“Pe segmentul RCA se simte nevoia unei recalibrari a produsului, care sa cuprinda si o recalculare a preturilor, pentru obtinerea unei corelari cat mai riguroase cu riscurile asumate de companii. Frecventa daunei prezinta cel mai mare risc pentru piata asigurarilor auto, in conditiile in care acest indicator inregistreaza, in Romania, un nivel semnificativ mai ridicat, comparativ cu alte state europene. In prima parte a acestui an, pretul mediu la RCA s-a situat in jurul valorii de 110 de euro, pentru autoturismele cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, valoare insuficienta in conditiile unei frecvente a daunei atat de ridicata si a aparitiei unor cereri de despagubiri de dimensiuni din ce in ce mai mari, mai ales pentru daune nonpatrimoniale”, a aratat Florentina Almajanu.

Daunele brute platite pe segmentul RCA au urcat de la peste 1,1 miliarde lei, in intervalul ianuarie-septembrie 2009, la 1,21 miliarde lei, in perioada similara a acestui an. Prin urmare, si pe aceasta clasa de asigurari se inregistreaza o crestere a daunalitatii. Rezervele de daune avizate si neavizate ale asiguratorilor membri UNSAR, constituite pentru contractele RCA, depaseau la 30 septembrie 2010, 1,3 miliarde lei. La aceeasi data din 2009, nivelul acestor rezerve se apropia de 1,1 miliarde lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri