Institutiile de credit trebuie sa aloce sume suplimentare pentru adoptarea de masuri sporite de securitate pentru protejarea ATM-urilor, pe masura ce tendinta de automatizare a serviciilor bancare se dezvolta, potrivit unui studiu realizat de Federatia Bancara Europeana (FBE).

Printre costurile legate de atacuri, studiul citeaza investitiile institutiilor in sisteme de supraveghere atat in incinta bancilor - de automatizare a operatiunilor, pentru a limita accesul angajatilor la valori - cat si in afara acestora. Analizand statele europene, analistii au aratat ca atacatorii au tendinta de a se orienta catre cele de curand admise in Uniunea Europeana, care au capatat statutul de membru in mai 2004, numarul jafurilor din restul statelor inregistrand o oarecare stagnare. O alta concluzie a studiului se refera la cresterea gradului de violenta la care recurg atacatorii.

"In timp ce numarul de jafuri cunoaste o crestere limitata de la un an la altul, am observat alte tendinte alarmante, respectiv violenta unora dintre atacuri si modalitatile folosite de atacatori", se arata in studiul mentionat. Potrivit studiului, in 2004 numarul de jafuri din tarile membre UE, la care se adauga Elvetia, Norvegia si Islanda, a fost de 5.864, in usoara crestere comparativ cu 2003, iar pagubele au depasit 96 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Subiectul platilor digitale domina conversatiile din social media