Legislatia ar trebui modificata astfel incat bancile sa poata executa garantiile financiare puse, in baza unui contract, de firmele impotriva carora s-a deschis procedura de insolventa, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR), Arin Stanescu.

O garantie financiara trebuie sa constea in sume de bani si/sau instrumente financiare sau titluri de valoare destinate garantarii unor obligatii financiare, a afirmat Stanescu la un colocviu al BNR, scrie Mediafax.

El a aratat ca directiva 2002/47/CE mentioneaza ca "pentru a consolida certitudinea juridica a contractelor de garantie financiara statele membre ar trebui sa se asigure ca anumite dispozitii ale legislatiei in domeniul insolventei nu se aplica unor astfel de contracte, in special celor care ar impiedica executarea efectiva a garantiei financiare sau ar genera dubii asupra validitatii tehnicilor curente".

Directiva a fost transpusa in legislatia romaneasca prin ordonanta 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata prin Legea 222/2004.

"De ce presedintele Uniunii Practicienilor in Insolventa din Bucuresti vorbeste despre scoatarea din procedura insolventei a anumitor contracte, pentru ca nu este in interesul practicienilor ca aceste proceduri sa fie scoase din procedura? Nu ma uit numai la interesul foarte restrans al meu si societatii pe care o conduc, nici la cel mai larg al presei, ci la cel general care imi spune ca optiunea pe care o da aceasta ordonanta este in favoarea tuturor si ca ar fi trebuit sa mergem de la inceput pe aceasta ordonanta", a spus Stanescu.

El a explicat ca textele directivei europene au fost foarte bine preluate, dar nu au efecte pentru ca unele intreprinderi si asociatii au fost eliminate din lista institutiilor carora li se aplica. Stanescu vrea modificarea legislatiei interne pentru adaugarea acestor institutii si asociatii in lista celor carora li se aplica ordonanta privind unele contracte de garantie financiara.

"Aceasta propunere se afla in Parlament si va transformata in propunere legislativa", a incheiat avocatul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Arin Stanescu, presedintele UNPIR, a incetat din viata