Specialistii au semnalat aparitia unui nou virus ce ataca telefoanele mobile performante. Acesta se transmite prin MMS-uri si poate umfla factura de mobil.

Specialistii de la GecadNet au semnalat aparitia unui nou virus pentru telefoanele mobile, intitulat Comwarrior. Acesta poate ataca dispozitivele ce folosesc sistemul de operare Symbian Series 60. Spre deosebire de virusii aparuti anterior, precum Cabir, noua aparitie, Comwarrior, are o capacitate mai mare de a se raspindi. Se vorbeste deja despre prima infectie masiva a celularelor.

Se transmite printr-un mesaj care invita utilizatorul sa execute fisierul atasat, sub pretextul ca acesta contine un joc 3D, o felicitare, un antivirus sau chiar clipuri pornografice.

Ucigasul de baterii

Virusul in sine nu este periculos. El nu sterge si nu afecteaza in vreun fel datele stocate pe telefonul infectat, dar se autotrimite prin mesaje MMS catre telefoanele mobile si adresele de e-mail obtinute din lista de contacte de pe telefonul infectat. Acest lucru duce la consumarea bateriilor si la o factura telefonica mult mai mare. Virusul mai incearca sa transfere fisiere catre celelalte dispozitive capabile de comunicatii prin Bluetooth. Daca acestui virus i se va atasa o componenta distructiva, potentialul sau va fi cu adevarat periculos, in masura in care extrem de putini utilizatori de telefoane mobile avansate au instalat un antivirus pe acestea, considera Valentin Avram, IT Security Engineer la Gecad Net, companie ce a dezvoltat si o solutie pentru anihilarea virusului.

Viitor periculos

Deocamdata, TrendMicro a raportat un caz de infectare in SUA, insa virusul poate ajunge si pe telefoanele din Romania. Totul depinde de reteaua din care se transmite mesajul, de reteaua-destinatar si de utilizator. Este necesar ca utilizatorul sa aiba activat serviciul MMS, mai spune Valentin Avram. Printre principalele tinte se numara, deocamdata, managerii si persoanele cu venituri mai mari, care isi permit sa cumpere astfel de aparate avansate. Specialistii se asteapta ca, in a doua parte a anului, sa apara si primii virusi cu capacitate de a fura si a distruge datele stocate pe telefoanele mobile avansate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri