HP, al doilea cel mai mare producator de PC-uri din lume, a inregistrat pierderi nete de 6,85 miliarde de dolari in trimestrul patru, din cauza revizuirii cu 8,8 miliarde de dolari a activelor, fata de un profit net de 239 milioane de dolari, in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul, excluzand elementele exceptionale, a fost de 1,16 dolari pe actiune, peste asteptarile analistilor, de 1,14 dolari.

Hewlett-Packard a revizuit in scadere activele cu 8,8 miliarde de dolari, din cauza unor nereguli in contabilitate la compania de software Autonomy, produse inainte de achizitia acesteia de catre grup, informatie care a dus la scaderea actiunilor HP cu 6,6% in tranzactiile electronice.

Vanzarile de PC-uri ale HP au continuat sa aiba o evolutie negativa in trimestrul al patrulea fiscal, iar veniturile au scazut cu 6,7%, la 29,96 miliarde de dolari, in timp ce analistii se asteptau la 30,4 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, transmite Mediafax.

Pentru primul trimestru fiscal care se va incheia in ianuarie, HP anticipeaza un profit pe actiune de 68-71 de centi, sub estimarile analistilor, de 85 de centi, din cauza declinului vanzarilor de PC-uri.

Directorul general Meg Whitman modifica gama de produse si reduce numarul angajatilor pentru a face compania mai competitiva.

Grupul HP, care a fost in trecut o sursa de inventii si cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, este afectat de scaderea vanzarilor si a ramas in urma in privinta dezvoltarii de aparate mobile si produse pentru cloud computing.

"Conditiile de afaceri raman dificile pentru HP si alte companii din sectorul tehnologiei. Este improbabil ca HP sa raporteze cresteri ale veniturilor in urmatorii doi ani, din cauza tendintei actuale de pe piata PC-urilor si cea a imprimantelor", a declarat Abhey Lamba, analist la Mizuho Securities USA.

Piata totala a PC-urilor se va contracta cu 1,2%, la 348,7 milioane de unitati in acest an, primul declin anual inregistrat dupa 2001, potrivit companiei de analiza a pietei IHS iSuppli.

Dell a raportat in urma cu cateva zile o scadere de 11% a veniturilor in trimestrul al treilea si un declin al vanzarilor de PC-uri de 19%, ca urmare a concurentei producatorilor de tablete PC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Pierderi de MLD. euro in auto in conditiile unui Brexit fara acord