Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informatii privind programele americane de supraveghere a Internetului si telecomunicatiilor, a fost inculpat pentru spionaj de catre justitia americana, care a solicitat Hong Kong-ului sa il aresteze, scrie Mediafax.

Tanarul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat si pentru furt si utilizarea ilegala a bunurilor guvernamentale.

Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizeaza Washington Post, care citeaza responsabili americani aflati sub anonimat.

Un tratat de extradare este in vigoare intre Hong Kong si Statele Unite, insa Beijing are dreptul de a se opune prin veto.
Solicitat de AFP, departamentul de Justitie nu a raspuns vineri seara.

"Guvernul american nu va putea inabusi (acest caz) arestandu-ma sau omorandu-ma", a declarat luni fostul consultant al Agentiei de securitate nationala americana (NSA) in cadrul unui schimb in direct cu utilizatorii site-ului The Guardian. "Adevarul a fost dezvaluit si nu poate fi oprit", a adaugat acesta

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informatii american, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong in baza traditiei de aparare a libertatilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul de internet WikiLeaks a dezvaluit in urma cu cateva zile ca islandezii pregatesc un zbor catre tara lor pentru acesta. Intr-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat ca Islanda este tara cea mai apropiata de valorile sale privind un internet liber si independent de stat.

Sursa foto: http://www.washingtonpost.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si