Douglas Engelbart, cunoscut pentru inventarea mouse-ului si lansarea unor idei care stau la baza tehnologiei actuale, a murit la varsta de 88 de ani.

Vizionar al industriei IT, Engelbart a prezentat in anul 1968 primul mouse destinat computerelor, precum si viziunea sa pentru un viitor in care oamenii vor raspandi si manipula informatia utilizand calculatorul, idee care a evoluat mai tarziu in Internet, relateaza Mediafax.

Momentul sau de glorie a avut loc in iarna anului 1968, cand a prezentat la San Francisco conceptul de "mouse" ca interfata intre om si computer. Conferinta a este descrisa drept "mama tuturor prezentarilor" datorita numeroaselor idei care au inspirat mai tarziu evolutia industriei IT, pregatind terenul pentru conceptele de videoconferinta, hyperlink, editare de text si alte tehnologii utilizate in prezent la scara larga.

Moartea lui Engelbart a fost anuntata de Muzeul de Istorie a Computerului din San Francisco si confirmata de Stanford Research Institute, institutul de cercetare unde vizionarul a petrecut cea mai mare parte a carierei de cercetator.

"Nu eram interesati de automatizare, ci de augmentare. Nu construiam doar un instrument, ci pregateam un intreg sistem de prelucrare a cunoasterii", a declarat mai tarziu Engelbart, care nu a fost multumit ca inventia sa a fost denumita "mouse".

Douglas Engelbart a fost decorat in anul 2000 de presedintele Bill Clinton cu Medalia Nationala pentru Tehnologie si Inovatie pentru cotributiile aduse tehnologiei de-a lungul vietii.

Decoratia recunoaste rolul jucat de Engelbart in "construirea fundatiilor computerului personal, inclusiv interactiunea continua, in timp real, utilizand ecranul pe baza de tub catodic si mausul, legaturile de tip hipertext, editarea de text, jurnalul online, teleconferintele si colaborarea de la distanta".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Google sustine ca a atins ''suprematia cuantica''