Noile tarife anuntate miercuri de ANRC vor intra in vigoare de la data de 15 august 2006. Tariful pentru abonamente va creste in medie cu 24,5%, aceasta crestere fiind compensata prin reducerea tarifelor practicate pentru apelurile locale, nationale, internationale si catre retelele de telefonie mobila.

Tarifele pentru apeluri locale in retea vor fi reduse cu o medie de 13,3%, tarifele pentru apelurile nationale (interjudetene) in retea scad cu 6,4%, tarifelor la apelurile catre retele de telefonie mobila scad cu o medie de 3,65 in timp ce tarifele la apelurile internationale se vor reduce cu 10,8% pentru persoanele juridice si 1,3 pentru persoanele fizice.

Dupa evaluarea documentelor justificative si a rapoartelor de audit transmise de RomTelecom, ANRC a ajuns la concluzia ca solicitarea de rebalansare a tarifelor supusa aprobarii este justificata, aceasta avand ca efect reducerea decalajului dintre costurile operationale inregistrate de operator si tarifele practicate de acesta, se precizeaza in acelasi comunicat.

Citeste si:

ANRC a aprobat o cerere similara a operatorului in decembrie 2004, cand RomTelecom a solicitat o majorare de 34,1% a preturilor la abonamentele practicate, in acelasi timp reducand preturile la convorbirile interjudetene, internationale si catre operatori mobili cu, respectiv, 10%, 9,1% and 3,4%.
Atunci ANRC si-a motivat decizia prin faptul ca RomTelecom practica abonamente sub costurile de operare, ceea ce impiedica operatorii alternativi sa conteste cvasi-monopolul detinut de RomTelecom pe piata de telefonie fixa.

Operatorii alternativi, cei mai importanti fiind UPC Astral si RCS&RDS, detineau in jur de noua% din piata de telefonie fixa la finele anului trecut, conform datelor ANRC.