Microsoft Corp. a decis in ultimul moment sa ofere astazi documentele cerute de Comisia Europeana (CE) in disputa incalcarii reglementarilor anti-trust de catre gigantul IT. Astazi era termenul limita pentru Microsoft, CE amendand deja corporatia americana cu 280,5 milioane euro pentru nerespectarea in totalitate a deciziei anterioare a Curtii Europene de Justitie din anul 2004, cand un tribunal a condamnat Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta si i-a ordonat sa impartaseasca rivalilor sai o parte din codul sursa al programelor sale.

Un oficial al forului european a declarat astazi ca nu se poate da inca un verdict legat de relevanta documentelor primite, acestea fiind analizate chiar in acest moment. In cazul in care forul european decide ca documentele nu aduc informatii care sa creeze un mediu concurential pe piata, Microsoft risca noi amenzi de pana la cinci milioane de dolari zilnic.

Compania a inaintat pana acum apeluri impotriva fiecarei amende primite, sustinand ca informatiile oferite sunt foarte folositoare si ca pentru a oferi aceste informatii aproape 300 de oameni au muncit zilnic la intocmirea rapoartelor pe care CE le-a catalogat ca fiind irelevante si nefolositoare.

Sanctiunea de 280,5 milioane de euro primita de Microsoft in urma cu doua saptamani este a doua ca marime, dupa ce in martie 2004 Microsoft a fost gasit vinovat pentru abuz de pozitie dominanta, Comisia Europeana obligand firma americana la plata unei amenzi record de 497 milioane euro.

In plus Comisia i-a ordonat grupului Microsoft sa comercializeze o varianta a popularului sau sistem de operare Windows fara programul Media Player si sa impartaseasca rivalilor sai o parte din codul sursa al programelor sale pentru ca acestia sa poata dezvolta programe software care sa poata functiona fara probleme cu sistemul de operare Windows, sistem de operare utilizat de 90% din calculatoarele personale din intrega lume.

Oficialii Comisiei Europene au declarat ca vor analiza noile documente puse la dispozitie de catre Microsoft si ca se vor pronunta asupra relevantei lor in zilele ce urmeaza.