Reteaua este incetinita, emailul merge mai greu, serverul de fisiere devine din ce in ce mai incarcat cu lucruri inutile si contraproductive scopurilor companiei.

Fisierele sunt salvate pe serverele companiei, nu ale salariatilor

Odata ce Romania va deveni membru al U.E., pentru actiunile pe internet ale angajatului ľ inclusiv atingerile aduse proprietatii intelectuale ľ va fi antrenata si raspunderea juridica a companiei la care acesta lucreaza (Conventia privind criminalitatea informatica ratificata de Romania in 2004, art 12).

In prezent, punerea de fisiere (inclusiv in format .mp3, .mp4, .avi, .asf etc.) protejate de drepturi de proprietate intelectuala la dispozitia publicului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda (Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, art 139 -140).

Solutia: implementarea unui software de Management al Resurselor de Stocare

NASA, Bank of America, Microsoft, Nokia, Orange sunt doar cateva dintre cele peste 20.000 de companii care au implementat o astfel de solutie. Acest tip de software monitorizeaza atat serverele de fisiere si de email, cat si statiile de lucru, ajutand administratorii de sistem sa stabileasca politici de salvare, monitorizari periodice, cote de stocare pe server pentru fiecare departament, utilizator, grupuri de utilizatori etc.

Politicile de salvare pot include restrictii de salvare pe tipuri de fisiere, stergeri, mutari, administrari periodice de fisiere, monitorizari pentru depistarea duplicatelor, precum si multe alte operatiuni stabilite de organizatie, in functie de optiunile sale.

Potrivit lui Howard Marks, editor al revistei de specialitate Network Computing, ôprin eliminarea fisierelor duplicate, stergerea informatiilor neadecvate si reducerea proviziilor de spatiu de stocare, majoritatea societatilor isi pot scadea utilizarea spatiului de stocare cu 10-20%. Astfel se justifica cu prisosinta costul unei solutii de Storage Resource Management, luand in considerare costul fiecarui terabyte suplimentar de spatiu de stocare.ö

Pe o piata pe care sunt prezenti competitori precum Symantec si EMC, unul dintre cele mai complexe si eficiente produse software din domeniul managementului resurselor de stocare este Northern Storage Suite (NSS) ľ solutie dezvoltata de compania suedeza Northern Parklife, avand drept partener unic in Romania pe EVO Software.

Northern Storage Suite este un sistem care gestioneaza spatiul alocat pe serverele companiei, fiind implementat exclusiv pe platforme Windows, o astfel de solutie garantand minimizarea expunerii legale prin monitorizari succesive si blocari de fisiere, raportari in timp real despre autorii fisierelor. In plus, asigura o dezvoltare proactiva si eficienta a retelei, prin raportare complexa si reduce costurile de administrare.

NASA a ales sa managerizeze simplu si eficient riscurile implicate

Pretul unei astfel de licente variaza intre 900 si 2700 EUR, in functie de cantitatea de informatie monitorizata si de numarul de licente achizitionate. Riscurile sunt insa cu mult mai mari, printre companiile si organizatiile care au ales solutia NSS numarandu-se lideri precum NASA, Microsoft, Orange, 3M, ABN Amro, AT&T, Bank of America, BMW, GE, General Motors, Nokia sau Unilever.

Mai mult, pentru perioada 15 decembrie 2006 ľ 31 ianuarie 2007, EVO Software si Northern anunta ľ exclusiv pentru Romania - reduceri de 20% pentru licentierea produsului software Northern Storage Suite.

ôUnicitatea produsului NSS sta in faptul ca EVO Software, prin echipa dedicata cu competente de dezvoltare si testare, este la dispozitia clientilor din Romania oferindu-le consultanta si suport in timp realö, subliniaza Andreia Stavarache, directorul de vanzari al companiei.