Toti operatorii de telefonie mobila din Romania, practica in prezent tarifele maxime reglementate, de 49 eurocenti minutul plus TVA pentru apelurile efectuate in strainatate si 24 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile primite.
In Romania, cercetarea a fost efectuata de ANRCTI in randul celor trei operatori de telefonie mobila carora li se aplica reglementarea: Cosmote, Orange si Vodafone. Din cercetare a rezultat ca dintre cei aproximativ 19,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, patru milioane aveau serviciile de roaming activate la data de 30 august 2007, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului prin care s-a introdus reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile din interiorul Comunitatii a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007. Regulamentul stabileste tariful maxim pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut fara TVA in primul an de la adoptare, urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46 euro/minut, respectiv 0,43 euro/minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22 euro/minut, respectiv 0,19 euro euro/minut.

"Pe parcursul lunii iulie, toti utilizatorii au fost informati despre noile tarife prin mesaje text primite pe telefonul mobil, prin serviciile de relatii cu clientii sau prin informatii postate pe paginile web ale operatorilor si in magazinele acestora. Aproximativ 90.000 au ales in mod activ sa li se aplice „eurotariful”.

Cu exceptia acestora si a utilizatorilor care alesesera o anumita optiune tarifara pentru serviciile de roaming si au dorit sa o pastreze, restul urmau sa fie transferati automat la noile tarife reglementate dupa data de 30 septembrie.

Conform Comisarului Viviane Reding, cele mai mici tarife din Europa sunt cele oferite in Olanda de 20 eurocenti pe minut atat pentru apelurile efectuate in strainatate, cat si pentru cele primite, in Marea Britanie de 31,57 eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate in strainatate si 12,63 eurocenti pe minut pentru cele primite, in Irlanda, Belgia si Austria.

De la sfarsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila trebuie sa trimita un SMS generat automat fiecarui client care viziteaza un stat membru UE. Acest mesaj, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, ofera informatii de baza, personalizate, privind tariful maxim pe care clientul il poate plati, in conformitate cu optiunea sa tarifara, pentru efectuarea de apeluri in interiorul tarii vizitate si catre Romania, precum si pentru apelurile primite. Totodata, operatorii sunt obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor printr-un un numar de telefon pus la dispozitie in mod gratuit.

Conform planului stabilit de Comisia Europeana pana la 30 august aproximativ 200 de milioane de utilizatori europeni beneficiau de noile tarife.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri