Compania japoneza Hitachi intentioneaza sa lanseze pana in 2011 un hard-disk de 4.000 Gb pentru PC, capabil sa stocheze peste un milion de melodii, si unul pentru laptop-uri, cu o capacitate de 1000 GB, datorita dezvoltarii nanotehnologiei, potrivit BBC.

Compania Hitachi a reusit sa micsoreze capul de citire al unui hard-drive pana la o dimensiune de 2.000 de ori mai mica decat cea a unui fir de par, ceea ce permite citirea unei cantitati mai mari de date stocate pe disc. In prezent, hard-disk-urile au o capacitate maxima de 1.000 GB.

"Aceasta inovatie va reprezenta inceputul erei terabitilor, cu un hard-disk capabil sa stocheze peste un milion de melodii. Consideram ca nu exista o alta tehnologie capabila sa creeze un hard-disk de inalta capacitate la un pret scazut in viitorul apropiat", a declarat directorul de cercetare Hitachi, Hiroaki Odawara, citat de BBC.

Hard-disk-urile actuale pot stoca pana la 200 GB de date pe 6,4 cm patrati, iar Hitachi crede ca prin noua sa tehnologie poate stoca pana la 1000 GB de date pe 6,4 cm patrati. Micsorarea capului de citire poate genera insa bruiaj ca urmare a cresterii rezistentei elecrice si astfel poate afecta capacitatea de citire a datelor de pe disc.

Tehnologia Hitachi are baza fenomenul "magnetorezistentei gigantice", pentru care francezul Albert Fert si germanul Peter Grunberg au primit premiul Nobel pentru fizica anul trecut. "Hitachi continua sa investeasca in cercetare pentru dezvoltarea de hard-disk-uri si intentioneza sa dubleze capacitatea de stocare a hard-disk-ului la fiecare doi ani", a explicat Hiroaki Odawara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
evoMAG face echipă cu Glovo și promite să îți livreze produsele rapid
Setari Cookie-uri