Cel mai mare producator de chip-uri la nivel global, Intel, a lansat noua generatie a procesorului pentru tehnologii wireless bazat pe nucleul Centrino. Scopul este acela de a genera un nou flux de venituri in cadrul eforturilor de extindere pe piata echipamentelor mobile, scrie USA Today.

Noul chip, care poarta numele de Centrino 2, combina tehnologia wi-fi, prin care utilizatorul se poate conecta la internet pe o raza de 100 de metri in jurul unui transmitator "hot-spot", cu noul standard wireless WiMax, promovat intens de Intel in ultimii ani,.

Advance Micro Devices (AMD), principapul rival al Intel, a lansat luna trecuta o noua serie de chip-uri de laptop. De asemenea, producatorul de componente pentru grafica, Nvidia, cunoscut pentru componentele desktop, a lansat o linie de laptop-uri.

“Este o mare schimbare”, a declarat vicepresedintele AMD, Patrick Moorhead. Numarul de laptop-uri vandute il va depasi pe cel al desktop-urilor in 2009, a prezis CEO Intel, Paul Otellini. Veniturile provenite din laptop-uri le depasesc deja pe cele provenite din vanzarile de PC-uri, deoarece laptop-urile sunt de obicei mai scumpe. Acest lucru determina producatorii de chip-uri sa puna accentul pe problemele ce apar la computerele mici si portabile.

Durata de viata a bateriei – cel mai bun laptop din lume nu este mai valoros cand bateria sa “moare”. Caracteristicile noii linii de chip-uri contin un procesor foarte economic si alte instrumente care economisesc energia. Chip-urile AMD pot detecta daca laptopul este conectat si in consecinta sa se adapteze la nivelurile de energie.

Citeste si:

Grafica – laptop-urile traditionale folosesc chip-uri destul de slabe punand aceasta caracteristica in carca altor componente. Dar acum 26% dintre acestea au chip-uri pentru grafica individuale, a declarat analistul Dean McCarron, din partea Mercury Research. Cererea a crescut deoarece oamenii vizualizeaza filme, se joaca si folosesc programe intensive de grafica cum ar fi Google Earth direct de pe laptop-uri.

Nvidia produce atat de multe chipuri pentru laptop-uri incat daca o problema apare in cadrul exemplarelor facute cu o luna in urma, compania trebuie sa suporte o paguba de 150 milioane de dolari. Noua linie de chipuri de la AMD a imbunatatit procesoarele grafice.

Internet Wireless – la sfarsitul acestui an intentioneaza sa lanseze noi chip-uri care sa foloseasca o nou standard de internet wireless, WiMax, care poate trimite semnal peste distante mai mari. Producatorul de chip-uri Atheros Communications si alti producatori incearca noile standarde wireless.

“Producatorii de chip-uri depun un groaznic effort pentru solutiile laptop-urilor produse de ei”, a declarat analistul cercetator din cadrul iSuppli, Matthew Wilkins. Accentul pus pe caracteristici si nu pe puterea de procesare este un mod de a conduce piata a declarat acesta.