Siemens cere directorilor implicati in scandalul de coruptie daune de milioane de euro

Grupul german Siemens a luat miercuri masuri in cadrul celui mai mare scandal de coruptie din istoria recenta a Germaniai, cerandu-le mai multor fosti directori, printre care si Heinrich von Pierer, sa plateasca daune de milioane euro, relateaza AFP.
Suma pe care va trebui sa o achite von Pierer se ridica la 5 milioane euro. Presedinte al grupului in perioada 1992-2005, iar apoi membru al consiliului de supraveghere pana in 2007, acesta a petrecut treizeci de ani in conducerea grupului si a fost considerat unui dintre cei mai influenti directori din Germania.

Aceasta este cea mai mare suma care va trebui sa fie platita de unul dintre cei noua fosti directori ai Siemens, potrivit unui comunicat publicat joi.

Succesorul lui von Pierer la conducerea companiei, Klaus Kleinfeld, va avea de achitat 2 milioane euro.

Trei fosti directori au acceptat in urma cu citeva saptamani sa plateasca daune, pentru a evita procedurile judiciare, iar exemplul lor a fost luat miercuri de alti sase. Doi fosti membrii ai consiliului director refuza insa in continuare un acord amiabil, potrivit companiei.

Actionarii Siemens vor vota pe 26 ianuarie asupra acestor acorduri amiabile.

Siemens reproseaza fostilor directori ca au ignorat, de-a lungul timpului, practicile de coruptie prin care grupul a obtinut contracte internationale.
Grupul a recunoscut ca a platit mita in valoare totala de 1,3 miliarde euro dupa anul 2000, spre exemplu pentru a castiga contractul de telecomunicatii cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena.

Grupul si-a reglat deja conturile cu autoritatile germane si americane, prin achitarea unei amenzi substantiale. Scandalul a declansat o unda de soc in Germania si a determinat mai multe companii sa adopte coduri deontologice mai stricte.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri