Daca anul trecut piata de IT a fost de 5,47 miliarde de lei, mai mica cu 23,7% fata de 2008, pentru 2010 majoritatea companiilor de software si servicii au ca scenariu optimist mentinerea pietei la nivelul din 2009, spune Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), organizatia celor mai importante firme de software si servicii pe piata locala.
Desi criza economica incepuse si in Romania din septembrie 2008, la finalul 2008 foarte multe companii nu credeau ca efectele de la nivel international vor fi la fel de vizibile si la nivel local, a afirmat, pentru Wall-Street, oficialul ANIS.

“Erau destul de multe companii care si-au mentinut previziunile initiale pentru 2009. Isi anuntau inca acelasi ritm de crestere sau majorarea numarului de angajati. Iar spre sfarsitul primului trimestru lucrurile au inceput sa se vada mult mai prost pentru toata lumea. Cele care au avut de lucru mai ales pentru piata interna au resimtit cel mai tare criza pentru ca proiectele publice au fost inghetate, plati nu s-au mai facut de la buget , proiecte noi nu au fost, iar companiile private au oprit toate investitiile", afirma Valerica Dragomir (foto).

Pe de alta parte, companiile mai putin afectate au fost cele care au oferit servicii de externalizare in special firmelor din strainatate, intrucat ofera posibilitatea reducerii costurilor, cel mai important lucru pentru companii in conditii de criza.

De exemplu, Mihai Popa, business development manager al TechTeam Akela, divizia de dezvoltare software a TechTeam Global, una dintre cele mai mari companii de outsourcing IT la nivel mondial, afirma la inceputul lui decembrie ca pe piata externa (care aduce 70% din veniturile companiei cifrate in 2008 la 9,33 mil. dolari, adica 6,39 mil. euro) “trendul a fost de stagnare pentru ca, desi au scazut anumite contracte, in acelasi timp am fost mai multe cereri decat in perioada similara din anii trecuti, dar de dimensiuni mai mici”.

Pentru ca nici 2010 nu se anunta a fi un an mai bun - cel putin in primul semestru -, businessul de externalizare a serviciilor poate fi o afacere de succes pentru cei care detin companii in acest domeniu.

“Cred ca valoarea pietei de IT din 2009 nu se apropie nici de departe de ceea ce a fost in 2008, care a fost mai slaba fata de 2007. Acum cea mai buna speranta a a managerilor de companii este ca 2010 sa se mentina la acelasi nivel din 2009, iar dupa estimarile lor mai este nevoie de doi, trei ani ca sa ajungem la nivelul lui 2007, care a fost cel mai bun an in IT”, afirma Dragomir.

Potrivit companiei de cercetare IDC, in 2007 valoarea pietei de IT a fost de 1,61 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari ), iar in 2009 IDC estima ca aceasta va ajunge 1,29 miliarde de euro (5,47 miliarde de lei) fata de 1,83 miliarde de euro in 2008 (6,77 miliarde de lei).

Astfel, in timp ce scaderea in lei este de 23,7%, piata de IT din 2009 este mai mica cu peste 40% la valoarea in euro.

Daca domeniul hardware era estimat sa ajunga la 3,35 miliarde de lei (792,5 mil. euro) in 2009, mai putin cu 30% fata de 2008, in schimb sectorul de software si servicii este considerat a fi unul in dezvoltare.

“E obligatoriu ca in curand lucrurile sa se schimbe in directia cresterii pietei de softare si servicii pentru daca vei cumpara 100 de calculatoare si nu vei face nimic cu ele peste trei ani vor fi depasite”, mai spune Dragomir.
Piata de servicii era estimata sa ajunga in 2009 la 1,29 miliarde de lei (205,1 mil. euro), mai mult cu 8,2% fata de 2008, iar cea de software la 826 milioane de euro (195,4 mil. euro), in crestere cu 5,8% comparativ cu anul precedent.

De altfel, conform estimarilor IDC, piata de hardware va creste cu 4,2% intre 2008 si 2013, investitiile in serviciile IT majorandu-se cu 14,2% si cu 10,6% in domeniul software in acelasi interval de timp.

Chiar daca din toamna s-au deblocat foarte multe proiecte publice, potrivit oficialului ANIS, anul acesta piata de IT ar putea fi sustinuta de sectorul privat.

“Sansa pentru 2010 este in continuare sectorul privat. Speram ca cei din companii si-au facut planurile si ca vad valoarea pe care o poate aduce IT-ul”.

Chiar daca IT-ul este un domeniu in care pana in 2008 lipsa de oameni era una dintre principalele probleme, in 2009, somajul a afectat si aceasta piata.

“Pana la finalul lui 2008, managerii ne spuneau curent: <<As angaja 20 de oameni si abia daca gasesc doi care sa fie asa cum trebuie>>. In 2009 au fost companii care au facut multe concedieri, iar cele care nu au facut au dificultati in a-i tine ocupati si atunci presiunea pe mentinerea oamenilor este mai scazuta. Problema gasirii unui loc de munca este putin mai mare pentru cei care au terminat facultatea in 2009 sau termina anul acesta. Pana acum rata de absorbtie a absolventilor a fost de 100% si s-au luat oameni care terminasera alte facultati pentru ca nu erau suficienti. In mod normal, lucrurile temperandu-se putin, ar fi normal ca cei care termina o facultate specializata sa isi gaseasca un loc de munca”.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri