De la inceputul acestui an, cand foarte multi clienti si-au inghetat investitiile in IT, presiunea pe preturi a fost foarte mare, iar businessul s-a bazat pe castigarea de noi clienti, declara Mihai Daniel Popa, business development manager TechTeam Akela, divizia de dezvoltare software a TechTeam Global, una dintre cele mai mari companii de outsourcing IT la nivel mondial.

“Cred ca noi vom avea un trend ascendent in 2010, dar la nivelul pietei s-ar putea sa fie o stagnare. Anul trecut a fost unul slab, dar 2009 a fost un an prost pentru toata lumea si ma astept la o abordare extrem de conservatoare a tuturor celor care vor investi in IT anul viitor. Probabil va fi vorba de o stagnare a pietei de software si servicii daca nu vor fi cheltuiti si mai putini bani”, a declarat Mihai Daniel Popa, pentru Wall-Street.

In acest an, potrivit companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC), piata de software va fi de 310 milioane de euro, iar cea de servicii in jurul a 350 de milioane de euro.

Pentru ca majoritatea clientilor pe care ii avea si-au amanat investitiile, anul acesta afacerile TeckTeam Akela s-au bazat pe castigarea de noi clienti. In 2008, cifra de afaceri a companiei a fost in jurul a 9,33 milioane de dolari, dupa cum afirma Mihai Popa.

El a adaugat ca in 2009, businessul TechTeam Akela a fost la aproximativ acelasi nivel cu cel de anul trecut, dar nu a putut oferi mai multe detalii intrucat TechTeamGlobal, firma care controleaza subsidiara din Romania, este listata pe NASDAQ, iar oficialii companiei pot da informatii despre veniturile asteptate doar prin declaratii oficiale.

“Nu au crescut nicaieri bugetele, dar in unele cazuri lucrurile s-au mai relaxat putin. In zonele foarte afectate, precum sectorul imobiliar, lucrurile au fost mult mai dramatice pentru ca acolo nu a mai fost vorba de niciun fel de cheltuieli pentru IT” , a spus reprezentantul companiei, care are 180 de angajati si care in Romania lucreaza doar cu clienti privati, printre acestia numarandu-se Metro, Orange, Lukoil, IBM si Ericsson.

Aproximativ 70% dintre veniturile companiei provin din piata externa, in special din tari precum Elvetia, Olanda, Marea Britanie, Franta si SUA, unde TechTeam Akela lucreaza mai ales cu companiile medii.

“Pe piata externa trendul a fost cumva de stagnare pentru ca, desi ne-au scazut anumite contracte, in acelasi timp am avut mult mai multe cereri decat in perioada similara din anii trecuti, dar de dimensiuni semnificativ mai mici“, a mai afirmat Popa.

Daca la inceput, Akela (compania a fost lansata in 1998 de catre Lucian Butnaru sub numele de Akela, aceasta fiind cumparata in 2005 de catre americanii de la TechTeam Global) isi facea tot businessul pe pietele externe, in urma cu trei, patru ani ponderea veniturilor a ajuns la un echilibru, pentru ca ulterior sa creasca din nou procentul pietelor externe.

“Majoritatea ideilor sunt pe piata din afara. De exemplu, acum lucram la doua proiecte pe retele sociale, unul in SUA si unul in Marea Britanie. Iar acest domeniu este una dintre nisele in care incepem sa avem experienta. Un avantaj in a lucra cu piata externa este ca te protejezi de inflatie si fluctuatiile de curs, dar, pe de alta parte, nefiind in aceeasi tara cu clientul tau, esti in concurenta cu mult mai multi competitori decat daca lucrezi pentru o firma romaneasca. Si asta se reflecta in presiunea pe preturi”, spune reprezentantul TechTeam Akela.

Popa vorbeste despre acelasi lucru si cand aminteste despre cea mai mare problema cauzata de criza.

“Am resimtit o foarte mare presiune in masura in care toata lumea vrea sa facem lucrurile cu ceea ce inainte faceam cu cinci ingineri, iar acum a trebuit sa facem cu trei oameni si jumatate“, afirma Popa.

Cu toate acestea, firma nu si-a micsorat numarul de angajati, ci a mai angajat 30 de persoane in 2009, in prezent ajungand la 180 de oameni. Alti 330 de oameni lucreaza pentru TechTeam Global, compania de servicii IT si Business Process Outsourcing deschisa de TechTeam in Bucuresti la inceputul lui 2004.

Totodata, ca urmare a crizei, fluctuatia de personal, care in 2007 si prima jumatate din 2008 a fost de peste 20%, a scazut in acest an la in jur de 5%.

Pentru a atrage noi clienti, in special din zona firmelor medii, la inceputul lui septembrie, TechTeam Akela a lansat gratuit solutia de business AkelaERP.ro, compania urmand sa castige din serviciile de mentenanta oferite celor care o achizitioneaza. Solutia lansata in septembrie este o versiune a celei distribuite initial contra cost incepand cu 2003.

“Aveam un produs care isi acoperise costurile de dezvoltare si care se putea adapta pentru firmele mici si mijlocii. Uitandu-ne, de asemenea, in piata am vazut ca in ultimul an, in ultimul an si jumatate exista o stagnare la nivel de achizitii de solutii ERP (n.red enterprise resource planning- planificarea resurselor intreprinderii). Nevoie de ERP este in orice firma si daca exista acest inghet inseamna ca aveam o buna oportunitate cu o solutie a carei licenta sa fie gratis. Sigur ca vor fi foarte multe firme care vor dori sa faca o implementare in care propriii angajati sa faca si mentenanta, dar chiar daca se va intampla acest lucru iti creezi diferite poduri cu niste firme care vad de ce esti in stare si pe care poti sa le ajuti mai tarziu", spune Popa.

In prezent, compania doreste sa incheie parteneriate pentru distribuirea solutiei, pana acum TechTeam Akela semnand acorduri cu o firma din Iasi si una din Cluj.

Daca planurile de acum doi ani erau ca in 2010, firma fondata in 1998 de Lucian Butnaru (30 de ani - actualul director executiv al companiei) trebuia sa ajunga la afaceri de 30 de milioane de dolari, lucru posibil si printr-o eventuala achizitie, contextul economic schimband planurile americanilor de la TechTeam Global pentru filiala de dezvoltare de software din Romania.

“Atunci disponibilitatile de cash erau mult mai mari decat acum, iar atentia la cash era mai mica. La momentul acela TechTeam Global cumpara doua trei companii pe an, dar in 2009 nu s-a mai cumparat nimic si prioritatile au devenit cele legate de cash. Am devenit mult mai atenti la perioada de colectare a facturilor de la clienti, lucruri care inainte erau oarecum in plan secund. Si neavand acesti bani pentru achizitii probabil ca 2010 este foarte putin probabil ca ne va aduce rezultatele pe care le estimam in urma cu doi, trei ani“, afirma reprezentantul TechTeam Akela.













Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri