Internetul reprezinta noul mediu pentru raspandirea de programe periculoase care ataca telefoanele mobile de tip smartphone, precum si pentru lansarea de catre infractorii cibernetici a comenzilor specifice pentru controlul retelelor de tip "botnet" mobile, a avertizat Denis Maslennikov, manager al departamentului de cercetare a telefoniei mobila la Kaspersky Lab, unul din principalii producatori mondiali de solutii de securitate informatica.
Primul exemplar de malware mobil care folosea Internetul pentru a functiona a fost creat de un hacker ucrainean in 2004, insa interesul cibercriminalilor pentru astfel de programe periculoase nu s-a manifestat pana recent. Astfel, in perioada iunie 2009 – iunie 2010, 35% din malware-ul mobil detectat opera prin intermediul Internetului.

Explicatia este data de faptul ca telefoanele mobile inteligente devin din ce in ce mai populare. In 2009, cota de piata pentru segmentul smartphone-urilor era de 14,2% la nivel mondial, iar Institutul Gartner estimeaza o crestere a acesteia pana la 18,6%.

Reducerile de pret pentru activarea serviciilor de Internet mobil i-au deteminat pe utilizatori sa aleaga telefoane care ofera posibilitatea navigarii online si a transferului de date. Dar aceasta tendinta se concretizeaza in mai multe oportunitati de exploatare pentru infractorii cibernetici.

Noile versiuni de malware care tintesc dispozitivele mobile inteligente prezinta o gama larga de functionalitati, precum capacitatea de a descarca alte programe periculoase, detectarea conexiunilor la Internet sau crearea de noi conexiuni, redirectionarea catre site-uri infectate sau lansarea de atacuri phishing.

Cercetarile realizate de Kaspersky Lab arata ca retelele "botnet" ce au in componenta numai telefoane mobile infectate vor fi asemanatoare cu retelele "botnet" standard (compuse din PC-uri). De exemplu, acestea vor putea trimite spam, vor putea fura date confidentiale in masa si vor avea capacitatea de a initia atacuri de tip DDoS etc.

Denis Maslennikov afirma ca malware-ul care ataca telefoanele mobile de tip smartphone va deveni mult mai complex si "personalizat" pentru fiecare sistem de operare mobil. In acelasi timp, utilizatorii de computere vor acorda o atentie din ce in ce mai mare dispozitivelor mobile, acestea din urma avand capacitatea de a inlocui treptat desktop-urile.

Producatorul mondial de solutii de securitate informatica a lansat in Romania Kaspersky Mobile Security 9, o solutie de securitate pentru telefoanele mobile de tip smartphone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri