Analistii Este Group estimeaza ca pretul petrolului va ajunge in aceasta vara la un maxim de 150 de dolari/baril, dupa care cotatiile vor incepe sa coboare. Austriecii recomanda investitorilor in energie sa se concentreze asupra gazelor neconventionale, care ar urma sa inregistreze un adevarat boom in urmatorii zece ani.
Erste se asteapta ca pretul mediu al petrolului Brent sa fie de 124 dolari/baril pe parcursul acestui an. La aceasta data petrolul Brent se tranzactioneaza pe pietele internationale la o valoare de 114 dolari/baril.

Increderea in revenirea economica mondiala se va reflecta intr-o crestere substantiala a preturilor materiilor prime ciclice, printre care se afla petrolul si carbunele. Grupul bancar avertizeaza insa ca instabilitatea din Orientul Mijlociu ar putea impinge pretul petrolului la chiar si peste 200 dolari/baril.

„Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, aceasta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand”, precizeaza in cadrul raportului Erste, Ronald Stoferle, analist materii prime.
Acesta mai adauga ca lasand la o parte situatia haotica din Libia, conditiile din alte tari importante producatoare de petrol se inrautatesc pe zi ce trece, prin urmare efectul unei reactii in lant nu poate sa fie ignorat.

„Daca vor aparea si alte intreruperi ale productiei de petrol in Libia sau Algeria, chiar si de scurta durata, acestea vor duce la epuizarea de facto a rezervelor din Arabia Saudita. Exista si riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Stramtoarea Hormuz si Malacca). In cazul unor blocaje pe oricare dintre cele doua rute, pretul petrolului ar depasi 200 USD pe baril”, se mentioneaza in raport.

Gazul de sist va deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rata de crestere, conform analistilor Erste Group. Acest gaz este prins intre placile de sisturi sau in straturile de carbune, fiind totodata aflat mai la suprafata decat zacamintele de gaz conventional. Arderea acestuia este mai ecologica decat cea a carbunelui sau petrolului, oferind avantaje in ceea ce priveste limita de emisii CO2.

In urmatorii trei pana la cinci ani, se preconizeaza preturi situate in intervalul de cel putin 7 - 10 USD pe mmBTU5. “Exploatarea rezervelor de gaz de sist din Europa va dobandi o importanta enorma” estimeaza Stoferle.

Gazele neconventionale vor avea un rol important, iar in 2020 ar trebui sa acopere 30% din nevoile de gaz ale Chinei. In acest sens, analistii Erste considera gazele – dar mai ales gazul de sist – drept una dintre cele mai atractive optiuni de investitii in sectorul energetic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri