"In urmatorii patru ani, vor fi investite 300 de miliarde de ruble pentru construirea unor noi rafinarii si unitati petrochimice, modernizarea celor existente si cresterea calitatii produselor rafinate", a afirmat Putin la o reuniune regionala a partidului Rusia Unita, informeaza Mediafax.

Putin a acuzat companiile petroliere ca au format "o conspiratie" pentru a forta cresterea preturilor benzinei, in conditiile in care Rusia, cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, se confrunta cu un deficit de produse rafinate.

Saptamana trecuta, guvernul a majorat taxele de export pentru benzina cu 44%, pentru a descuraja vanzarile in strainatate in detrimentul celor pe piata interna, dupa ce benzinariile din unele regiuni au ramas fara carburanti, iar problemele s-au extins la Moscova si St. Petersburg.

Citeste si:

Analistii considera ca deficitul de carburanti a aparut dupa ce Putin a cerut in februarie sefilor de companii sa reduca preturile, dar si in lipsa investitiilor in capacitati de rafinare pentru producerea carburantilor premium necesari flotei tot mai mari de vehicule moderne din Rusia.

Preturile benzinei au crescut cu 2,8% saptamana trecuta, cel mai mare avans din ultimele 14 saptamani, potrivit datelor oficiale publicate joi.