Liderii Uniunii Europene (UE) au respins o "restructurare totala" a datoriei Greciei si vor decide asupra unui sprijin financiar suplimentar pentru statul elen pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, citat de Bloomberg.
Inspectori ai UE, Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) urmeaza sa incheie in urmatoarele zile o analiza a progreselor Greciei in respectarea conditiilor unui program de asistenta financiara de 110 miliarde de euro. UE va formula apoi un plan pentru a ajuta in continuare Grecia, care ramane exclusa de pe pietele financiare chiar si la un an dupa ce a primit pachetul de asistenta financiara, anunta Mediafax.

"Asteptam verdictul final. Pozitia inspectorilor va determina partial pozitia noastra, asa ca este prea devreme. Vom incerca sa rezolvam problema Greciei pana la sfarsitul lui iunie", a spus Juncker, dupa ce s-a intalnit la Paris cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Potrivit termenilor pachetului de sprijin convenit anul trecut, Grecia trebuia sa revina pe pietele financiare in 2012 si sa vanda obligatiuni de circa 30 de miliarde de euro. Intrucat randamentul cerut pentru obligatiunile pe zece ani ale statului elen a ajuns la 16,4%, de peste doua ori mai mult decat in urma cu un an, UE a indicat ca Grecia ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a acoperi necesarul de finantare.

FMI a amenintat ca va opri propria contributie la imprumuturile pentru statul elen, pana cand UE va explica cum se va finanta Grecia.

UE si BCE raman divizate referitor la modul cum ar trebui ajutat statul elen, unii lideri europeni cerand noi imprumuturi si o "reprofilare" a datoriei, constand in a-i convinge pe detinatorii de obligatiuni sa accepte voluntar o extindere a maturitatilor.

"Problema implicarii sectorului privat va fi analizata cu toata atentia necesara", a spus Juncker. Reprezentanti ai ministrilor de Finante din statele europene urmeaza sa discute situatia Greciei la o reuniune programata pentru miercuri.

Oficiali ai BCE au afirmat ca o "reprofilare" a datoriilor este echivalenta cu intrarea in incapacitate de plata si va determina institutia sa nu mai accepte obligatiuni ale statului elen ca garantii prin programul de imprumuturi de urgenta, ceea ce ar distruge sistemul bancar elen, cel mai mare investitor in obligatiuni emise de Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri