Bancile elene au pierdut in acest an circa 8% din depozitele clientilor din sectorul privat, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, care avertizeaza ca aceste institutii se vor confrunta cu un deficit grav de capital, daca iesirile vor ajunge la 35% din depozite, transmite Reuters.

Retragerile de fonduri s-au intensificat in lunile mai si iunie, din cauza tensiunilor politice si incertitudinilor referitoare la angajamentul autoritatilor europene de a continua finantarea Greciei, se arata intr-un raport al Moody's, citat de Mediafax.

"Posibilitatea ca depozitele sa scada in continuare reprezinta un risc major de lichiditati, increderea clientilor fiind afectata de situatia politica dificila si capacitatea Greciei de a-si respecta obligatiile financiare", potrivit agentiei.

Moody's avertizeaza totodata ca iesirile de capital au o influenta negativa asupra ratingurilor bancilor elene.

Potrivit estimarilor, peste jumatate din declinul depozitelor reflecta impactul recesiunii asupra populatiei si companiilor, care cheltuiesc din economii ca urmare a veniturilor mai mici.

In plus, clientii ingrijorati de soliditatea financiara a bancilor locale si-au transferat banii in strainatate, sau i-au convertit in aur, in timp ce altii i-au depozitat in cutii de valori, se arata in raport.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Decat cu banii in banci, romanii mai bine cumparau actiunile acestora