Grupurile petroliere Total si Eni, din Franta, respectiv Italia, au raportat scaderi ale profiturilor in trimestrul al doilea, din cauza deprecierii dolarului si reducerii productiei, partial ca urmare a conflictului din Libia, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Profitul net al Total, excluzand elementele exceptionale, a scazut cu 6% fata de intervalul similar din anul trecut, la 2,79 miliarde euro, fiind sub estimarile analistilor, de 2,85 miliarde euro.

Eni a obtinut un profit net in scadere cu 14%, la 1,44 miliarde de euro, fata de estimarile de 1,65 miliarde de euro, dupa ce productia grupului s-a redus cu 12%, la 1,49 milioane de barili echivalent de petrol pe zi, in urma razboiului din Libia.

Ambele companii au fost afectate si de deprecierea cu 13% a dolarului.

Calculat in dolari, profitul net al Eni a scazut cu 2%, iar cel al Total a urcat cu 7%.

Performantele celor doua companii sunt cu mult inferioare celor ale Royal Dutch Shell si Exxon Mobil, care au realizat cresteri ale profiturilor de 56% si 41%.

Grupul norvegian Statoil a obtinut un avans al profitului net de 39%.

Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a inregistrat o crestere a profitului net de 43% in trimestrul al doilea, la 7,7 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si