Ancheta ar putea dura luni sau chiar ani, noteaza Reuters, citat de Mediafax.

Un avocat al directorului FMI, care a preluat postul in iulie, a declarat ca deschiderea unei anchete nu va fi "in niciun fel incompatibila" cu situatia de sef al FMI.

Lagarde a negat orice neregula in aprobarea unei plati, in urma arbitrajului, de 285 milioane de euro catre omul de afaceri Bernard Tapie in 2008, pentru incheierea unei dispute prelungite cu o fosta banca de stat. Decizia de pornire a unei investigatii ar putea umbri debutul fostului ministru in functia de director al Fondului, potrivit Reuters.

"Am decis pentru o investigatie in privinta lui Lagarde", a anuntat un oficial al Curtii de Justitie a Republicii, un tribunal special care poate judeca ministri.

Lagarde ar putea acum fi chemata pentru audieri de catre autoritati, investigatia putand dura luni sau chiar ani.

Citeste si:

"O investigatie ar putea dura foarte, foarte mult. Te poti astepta sa se prelungeasca pentru cativa ani, intrucat ar fi foarte multi martori de intervievat, intre care Lagarde, care ar putea fi anchetata ca suspect", a declarat secretarul general al uniunii magistratilor din Franta, Virginie Duval, pentru Reuters.

Procurorul care a cerut deschiderea investigatiei a acuzat-o pe Lagarde de abuz de putere cand a respins obiectii ale consilierilor in privinta acordului amiabil cu Tapie. Omul de afaceri a sustinut ca banca de stat Credit Lyonnais l-a fraudat in privinta vanzarii, in 1993, a participatiei pe care o detinea la compania Adidas.

Consiliul director al FMI a anuntat ca situatia noului director general a fsot discutata in cadrul procesului de selectie, iar consiliul nu poate comenta un caz aflat, in prezent, in analiza justitiei franceze.