Economia franceza a stagnat in trimestrul al doilea, transmitand un semnal negativ pietelor, dupa un avans de 0,9% in primele trei luni, cea mai buna evolutie din ultimii cinci ani, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Cifra anuntata vineri de biroul oficial de statistica creste presiunile asupra guvernului de a reduce cheltuielile publice si a elimina reducerile de taxe, pentru a convinge pietele financiare ca nu va rata tintele de reducere a deficitului bugetar.

Principala cauza a franarii cresterii PIB este scaderea puternica a consumului populatiei, care a coborat cu 0,7% fata de primul trimestru. Economia franceza, a doua din UE, depinde in mare masura de cererea interna.

Media estimarilor inaintate de analistii intervievati de Reuters indica o crestere economica de 0,3%.

Dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit la inceputul acestei saptamani pentru protejarea obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei, pietele au inceput sa atace Franta, din cauza zvonurilor si contrazvonurilor privind situatia financiara a bancilor franceze si posibilitatea retrogradarii ratingului AAA al tarii.

Stagnarea economiei nu va ajuta la calmarea pietelor.

Taierea ratingului Frantei poate rostogoli un bulgare de zapada

Incertitudinile legate de Franta, dar si repercursiunile taierii ratingului SUA, au influentat si prima de risc a Romaniei, credit default swaps-urile (CDS) sarind la peste 300 de puncte de baza joi, in contextul in care in aprilie CDS-urile coborasera la putin peste 200 de puncte.

Potrivit lui Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, avansul primei de risc este “perfect explicabil”, find pus pe seama volatilitatii globale, dar Franta ar putea reprezenta cel mai important factor acum, deoarece pot fi lovite bancile franceze cu expunere in Romania.

Cu toate acestea, economistul considera ca acest trend de crestere ar putea avea viata scurta, oferind exemplul CDS-urilor Frantei si Spaniei, care dupa un avans semnificativ au inregistrat o cadere de 25%, pe fondul calmarii investitorilor.

Citeste mai multe aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri