Noua prognoza economica mondiala a FMI, care va fi prezentata in septembrie, nu va anunta o noua recesiune globala, insa riscurile au crescut, a declarat la CNBC John Lipsky, prim director general adjunct al Fondului Monetar, transmite Reuters.

"Pot spune cu siguranta ca scenariul nostru de baza nu este o recesiune. Nu exista insa nicio indoiala ca riscurile au crescut, tinand cont de performanta slaba a multor date economice in ultimele cateva luni", a aratat oficialul, la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming, informeaza Mediafax.

Lipsky a adaugat ca riscurile tot mai mari care ameninta economia globala reflecta lipsa de incredere in capacitatea guvernelor de a-si tine datoriile sub control.

El a recomandat atat Statelor Unite, cat si Europei sa dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida increderea pietelor in capacitatea guvernelor de a-si reduce gradul de indatorare.

"Este clar ca pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care sa dea investitorilor si altora incredere ca deficitul va fi controlat si politica fiscala va fi adecvata pe teren mediu. Cu cat planificarea pe termen mediu va fi mai credibila, cu atat vom avea mai multa flexibilitate in cazul efectelor temporare, precum potentialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.

Oficialul a adaugat ca masurile fiscale eficiente ar putea include, in SUA, o combinatie de reforme ale sistemului de taxe si planuri pe partea de cheltuieli.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama si directorul general al FMI, Christine Lagarge, au convenit vineri, intr-o discutie prin telefon, ca economia globala are nevoie de noi masuri de stimulare a cresterii economice pe termen scurt.

Prognoza economica a FMI, actualizata ultima data in luna iunie, indica o crestere economica globala de 4,3% in acest an si 4,5% in 2012. In 2010, economia mondiala a crescut cu 5,1%, dupa o scadere de 0,5% in anul anterior.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Fiica primarului New York-ului ar fi fost arestată la un protest din weekend
Setari Cookie-uri