Autoritatea pentru petrol din Libia, National Oil Corporation (NOC), vrea sa recupereze de la producatorii internationali de petrol 6 miliarde dolari reprezentand facturi neplatite, in conditiile in care intentioneaza sa reia activitatile blocate in timpul razboiului civil, transmite Reuters.
Negocierile pentru recuperarea banilor vor testa relatiile dintre Libia si partenerii acesteia din era Gaddafi, care vor sa reconstruiasca legaturile cu noua administratie, a declarat o sursa apropiata situatiei, scrie Mediafax.

Rezultatul negocierilor va indica si autoritatea NOC in noua Libie, in conditiile in care entitati rivale vor sa obtina controlul asupra principalei surse de dezvoltare a economiei, petrolul.

"Incepem sa facem aranjamente pentru rambursarea banilor. Este vorba despre peste 6 miliarde de dolari. Ar putea sa ne dea in schimb produse petroliere", a spus sursa din NOC.

Oficialii libieni si-au exprimat dorinta de a onora acordurile de productie, dar ramane de vazut daca vechile contracte vor rezista pe piata.

Plati de ordinul miliardelor de dolari au fost blocate in martie, atunci cand Natiunile Unite au introdus sanctiuni impotriva NOC, dupa ce Muammar Gaddafi a lansat atacuri violente asupra protestatarilor.

Sursa din companie a aratat ca pe lista datornicilor se afla ConocoPhillips si Exxon Mobil din SUA, grupul BP din Marea Britanie, OMV si firma de trading Vitol din Austria, precum si companiile petroliere Eni si Saras din Italia.

Potrivit calculelor Reuters, numai exporturile din martie ale Libiei au o valoare nominala de 4,5 miliarde de dolari, in baza pretului petrolului Brent, ceea ce arata ca datele NOC sunt o estimare realista a veniturilor pierdute.

Reprezentantii Saras, Eni, Vitol si OMV au refuzat sa comenteze.

BP a anuntat ca a respectat sanctiunile internationale, iar oficialii Conoco si ai Exxon nu au fost disponibili pentru comentarii.

Surse din industrie au declarat ca se asteapta ca banii sa fie platiti dupa stabilirea unor legaturi mai bune cu noile autoritati libiene.

Alte surse considera ca orice incercare a companiilor de a bloca platile sau refuzul de a plati dobanzi ar leza viitoarele relatii cu NOC si perspectivele comeciale in perioada post-Gaddafi.

Libia datoreaza la randul ei bani unor companii petroliere, pentru importurile de carburanti livrate rebelilor in aceasta vara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri