Vicepresedintele Parlamentului European Gianni Pittella considera ca pentru salvarea euro ar trebui lansate titluri de debite europene care sa genereze o oferta de 1.000 de miliarde de euro pe an, suma care ar putea finanta "un mare plan european pentru dezvoltare", informeaza Mediafax.

Gianni Pittella (foto) a declarat intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca, in opinia sa, o solutie "pentru a putea salva euro si pentru a putea salva Europa" este sa se lanseze titluri de debite la nivel european, care ar putea genera o oferta de 1.000 de miliarde de euro pe an.

Vicepresedintele Parlamentului European s-a declarat preocupat de ceea ce se intampla in cadrul summit-ului european de la Bruxelles, manifestandu-si spreanta ca se va ajunge la o solutie "pentru a putea salva euro si pentru a putea salva Europa”.

Pitella a adaugat ca este nevoie, in acest sens, de 'o garantie de lichiditati", pentru care trebuie lansate titluri de debite la nivel europ.

"Sper ca in cursul zilei de astazi (vineri - n.r.) sa se gaseasca o solutie pentru a putea salva euro si pentru a putea salva Europa. Pentru aceasta, trebuie sa existe o garantie de lichiditati si aceasta se poate garanta prin intermediul prin doua modalitati: printr-un rol mai puternic al Bancii Centrale Europene (BCE) ca si prestator de ultima instanta si prin anticiparea si dublarea fondului de salvare a statelor.

In opinia acestuia, o astfel de suma ar putea finanta un mare plan european pentru dezvoltare, care sa cuprinda "infrastructurile fizice" si "cele imateriale" - cultura, diversitate, invatamant, energie enerabila, programe Erasmus.

"Si in final trebuie sa remodelam arhitectura institutionala a Europei, asigurand, pe langa moneda unica, un guvern economic european, precum si o uniune fiscala. Doar asa putem nu doar sa iesim din criza, ci si sa ne reluam locul nostru in lume. Daca insa va predomina egoismul national si guvernantii nu vor fi capabili sa dea aceste raspunsuri, vom risca sa retrogradam nu doar in seria B, ci chiar in seria C", a spus Pitella.

Potrivit acestuia, Bancii Centrale Europene ii revine un rol foarte important in acest proces si va trebui sa se implice "intr-o maniera mai ampla" decat pana acum.

"Banca Centrala Europeana deja face cu pasi mici acest lucru, deja incepe sa cumpere aceste eurobonduri. Este necesar sa o faca, insa intr-o maniera mai ampla, deoarece BCE ar putea sa finanteze acest fond pentru salvarea statelor, iar fondul de salvare a statelor ar putea cumpara aceste eurobonduri pentru a creste debitul tarilor care au dificultati in acest moment", a afirmat Pitella.

Vicepresedintele Parlamentului European, Gianni Pittella, se afla la Targu Mures unde primeste, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea "Petru Maior".


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Kovesi i-a RECUZAT pe Adina Florea si pe seful ei, Gheorghe Stan