Prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, a anuntat pe 6 februarie demisia sa si a guvernului.In aceeasi zi a fost propus Mihai Razvan Ungureanu pentru aceasta functie si primele speculatii despre noul cabinet au aparut in presa. Cum transmite presa internationala toate aceste informatii de pe scena politica romaneasca?

Fostul premier doreste ca demisia lui sa tempereze tensiunile sociale, dorind incetarea protestelor care au marcat tara in ultimele saptamani, precizeaza Daily Mail .

Parlamentul roman are la dispozitie 60 de zile si doua incercari pentru a aproba un nou guvern. In caz de esec, Parlamentul se dizolva si vor fi organizate alegeri parlamentare.

Emil Boc spera ca politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, sa adopte o atitudine matura si sa voteze cat mai repede un nou guvern.

“Stiu ca am luat decizii grele, insa rezultatele au inceput sa apara. Cel mai important lucru este stabilitatea economica a tarii”, adauga fostul premier.

Publicatia Time a scris ca guvernul Romaniei este cea mai recenta administratie guvernamentala din Europa care nu a rezistat presiunilor electoratului cu privire la masurile de austeritate.

Noul premier desemnat de Traian Basescu, este Mihai Razvan Ungureanu, directorul SIE (Serviciul de Informatii Externe). Ungureanu este considerat un aliat al lui Traian Basescu, precizeaza jurnalistii de la Time.

Reactia opozitiei la numirea lui Mihai Ungureanu a fost ferma, reprezentatii USL declarand ca nu vor vota un nou guvern si ca doresc sa se organizeze alegeri anticipate.

Locuitorii Romaniei nu mai au rabdare cu liderii politici, care sunt rupti de problemele comunitatii si mai ales corupti, apreciaza Wall Street Journal.

Guvernul lui Emil Boc a concediat 200.000 de bugetari incepand cu 2009 si alti 100.000 urmeaza sa fie disponibilizati pana la sfarsitul lui 2012.

Alte masuri au prevazut taierea salariilor din sectorul public cu 25%, cresterea varstei de pensionare, eliminarea pensiilor speciale, cresterea TVA-ului si taierea ajutoarelor sociale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Jurnalistul Moise Guran lasa presa intra in politica