La sfarsitul lunii februarie rezervele valutare ale Chinei au atins valoarea de 853,7 miliarde dolari, fiind probabil sa le depaseasca pe cele ale Japoniei, liderul mondial la acest capitol, a anuntat, marti, un cotidian chinez citat de Rompres.
Cu toate acestea mai multi oficiali din conducerea Bancii centrale a Chinei au refuzat sa faca orice comentarii in legatura cu aceste cifre publicate marti de cotidianul China Business News, precizand doar ca cifrele oficiale sunt anuntate la sfarsitul fiecarui trimestru, cele referitoare la trimestrul I 2006 urmand sa fie raportate undeva la mijlocul lunii aprilie 2006. Anterior autoritatile de la Tokyo au anuntat, in mod oficial, ca rezervele valutare ale Japoniei se situau la sfarsitul lunii februarie 2006 la valoarea de 850 miliarde dolari.

Anul trecut, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 34 de procente comparativ cu 2004 ajungand la valoarea record de 819 miliarde dolari, pe fondul unei adevarate explozii a exporturilor chineze. Daca acest ritm de crestere se va mentine, este foarte probabil ca rezervele valutare ale Chinei sa ajunga la valoarea de 1.000 miliarde dolari chiar la sfarsitul acestui an. Acesta crestere se explica in principal prin excedentul balantei comericale a Chinei, care anul trecut a atins valoarea de 101,9 miliarde dolari, comparativ cu 32 miliarde dolari in 2004.

Cu toate acestea, tocmai aceasta crestere alarmanta a excedentului balantei comericale a Chinei a sporit presiunile venite din partea SUA si a altor parteneri comerciali importati ai Chinei pentru ca Beijingul sa liberalizeze politica monetara si sa lase moneda nationala (yuanul) sa fluctueze liber. Analistii sustin ca in prezent yuanul este subevaluat in mod intentionat cu aproximativ 40 de procente prin politica oficiala de schimb yuan-dolar, ceea ce confera exportatorilor chinezi un avantaj incorect pe piata mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri