Constructorul auto american General Motors (GM) a anuntat miercuri ca va elimina 900 de locuri de munca la uzina sa din Ellesmere Port (Cheshire) pentru a spori productivitatea diviziei sale britanice Vauxhall, anunt care constituie insa ultima veste proasta pentru industria auto din Marea Britanie, informeaza Rompres.

GM, cel mai mare constructor auto din lume, a precizat ca va elimina unul dintre cele trei schimburi la uzina de la Ellesmere Port, decizie care va afecta aproximativ 900 de locuri de munca. Decizia este destinata sa compenseze scaderea vanzarilor modelului Astra, si intervine dupa o serie de negocieri esuate cu reprezentantii sindicali care doreau ca aceste reduceri de personal sa fie suportate si de celelalte uzine GM din Germania si Belgia care produc modelul de autoturism Opel/Vauxhall Astra.

"Industria noastra nu isi poate permite sa opreasca eforturile de imbunatatire a productivitatii la uzinele de asamblare din Europa Occidentala", a declarat presedintele diviziei GM Europe, Carl-Peter Forster. Conducerea grupului GM si-a exprimat intentia de a evita concedierile prin oferirea de pachete compensatorii pentru cei care doresc sa paraseasca voluntar firma.

In plus, desi GM intentioneaza sa deruleze in continuare operatiuni de constructie de autovehicule in Marea Britanie, nu poate oferi nici o garantie pentru viitorul uzinei Vauxhall de la Ellesmere Port.

Reducerile de personal la uzina Vauxhall din Ellesmere Port vor incepe sa-si faca simtite efectele abia in vara, insa anuntul celor de la GM intervine la doar o luna dupa ce constructorul auto francez Peugeot Citroen a anuntat ca isi va inchide uzina de la Ryton (Coventry), eliminand practic 2.300 de locuri de munca. La acestea se adauga cele 5.000 de locuri de munca pierdute de industria auto britanica ca urmare a falimentului constructorului MG Rover la sfarsitul lui 2005.