"Plata facturilor la gaze naturale datorata de catre Ucraina se afla in programul de ajutorare al Comisiei Europene (CE)" care va fi adoptat miercuri, a declarat el, la finalul unei reuniuni a ministrilor europeni pentru Energie.

Totodata, Comisia Europeana a anuntat ca va prezenta miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, relateaza AFP.

"Colegiul comisarilor urmeaza sa ajunga la un acord in legatura cu planul de ajutor", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen.

Executivul european are in vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, aflata in pragul falimentului. In acest sens, Comisia colaboreaza cu Fondul Monetar International (FMI), care ar urma sa acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.

Noua putere de la Kiev a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani si ca asteapta din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest an, scrie Mediafax.

Citeste si:

Sumele sunt insa mult sub cele discutate la Bruxelles, unde Acordul de Asociere propus de UE Ucrainei urma sa fie insotit de o suma de aproximativ 610 milioane euro.

Mobilizarea altor fonduri europene ar permite insa obtinerea altor cateva sute de milioane de euro, aproximativ 500 de milioane, potrivit unor cifre care nu au fost confirmate.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat saptamana trecuta ca europenii au in vedere un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Potrivit unei surse europene, aceasta suma corespunde sumei totale prevazute pentru Ucraina in bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

O misiune de experti de la Comisia Europeana a sosit luni la Kiev, pentru a evalua sprijinul financiar de care are nevoie Ucraina. Misiunea UE va ramane la Kiev aproximativ o saptamana si este in legatura stransa cu echipa FMI, care a ajuns marti in capitala Ucrainei.

Duminica, ministrii de Finante din tarile membre G7 au subliniat ca FMI este "cel mai bine pregatit" pentru a sustine financiar Ucraina.