Scaderea profitului obtinut de divia LCD si faptul ca Philips a vandut o cota din Navteq Corp. in trimestrul doi din 2005 au dus la scaderea drastica a profitului trimestrial pentru compania olandeza
Royal Philips Electronics NV, cel mai mare producator european de produse electronice de consum precum si unul din liderii pietei de echipamente medicale si semiconductori, a dat astazi publicitatii rezultatele sale financiare aferente trimestrului doi in 2006. Desi EBITDA (profitul brut inainte de impozitare si amortizare) s-a dublat, de la 158 milioane de euro la 367 milioane de euro, profitul net al companiei olandeze a scazut cu 69% in perioada mentionata, titreaza Bloomberg.

Astfel, Philips a inregistrat 301 milioane de euro profit net in al doilea trimestru din 2006 comparativ cu 983 milioane de euro cu un an in urma. Scaderea cu mai mult de doua treimi a profitului nu este insa ingrijoratoare avand in vedere ca rezultatele inregistrate in urma cu un an s-au datorat unei vanzari de actiuni detinute de Philips in cadrul Navteq Corp., liderul mondial in realizarea hartilor digitale.

Celelalte rezultate inregistrate de Philips sunt insa foarte bune, depasind estimarile analistilor. Vanzarile au crescut de la 6,93 miliarde de euro in urma cu un an la 7,6 miliarde de euro, veniturile din vanzari fiind mai mari chiar si in cazul diviziei de paneluri LCD care a incheiat insa trimestrul in pierdere.

Televizoarele LCD trag in jos divia medicala

Divia producatoare de echipamente medicale a grupului olandez a raportat o crestere de noua procente a profitului, pana la 199 milioane de euro. Cresterea diviziei medicale a Philips este data si de ponderea de 39% in totalul veniturilor din vanzari, care s-au ridicat la nivelul de 1,63 miliarde de euro.

Divizia de electrocansnice de larg consum, a raportat o scadere a profitului cauzata in special de rezultatele slabe ale vanzarilor televizoarelor LCD. Desi vanzarile diviei de electronice a Philips au crescut cu 10% pana la 2,48 miliarde de euro, profitul diviziei a scazut de la 62 de milioane de euro in urma cu un an la 45 milioane de euro. Rezultatele slabe ale divizii de electrocasnice sunt cauzate de pierderile totale de 105 milioane de euro inregistrate de LG.Philips LCD Co., un joint-venture in care Philips detine o treime.

Crestere de o cifra pentru profitul Philips in 2006

Compania olandeza si-a mentinut intacte obiectivele pentru acest an, Philips estimand o crestere de 7-10% a profitului net in 2006. De asemenea, Philips doreste sa atinga o crestere de 5-6% a vanzarilor, pana in acest moment cresterea fiind de noua procente.

Aceste obiective nu include si eventualele vanzari ale participatiilor in diferite companii si a divizii proprii. Philips a anuntat in urma cu o luna ca va vinde o cota din divia sa producatoare de semiconductori, strategia de viitor a companiei neincluzand si acest segment de afaceri. Strategia directorului executiv al Philips, Gerard Kleisterlee, este aceea de a reorienta participatia companiei spre sistemul medical, dispozitive casnice de mici dimensiuni si corpuri de iluminat, departe de sectorul semiconductorilor, unde profiturile sunt foarte putin previzibile.

Vanzarile diviziei de semiconductori au crescut in al doilea trimestru cu 12% atingand 1,22 miliarde de euro. Profitul a crescut de aproape cinci ori, de la 27 milioane de euro la 120 de milioane de euro. Divizia de semiconductori a detinut in 2005 o cota de 15% din valoarea totala de 30,4 miliarde euro a vanzarilor Philips.

Cotatiile actiunilor Philips au crescut dupa anuntarea rezultatelor trimestriale cu 3,2% pana la 22,77 de euro, evaluand compania la 30 de miliarde de euro. Actiunile Philips au inregistrat in acest an o scadere de aproximativ 15%.

Royal Philips Electronics NV este al treilea mare jucator pe piata care isi prezinta rezultatele financiare, dupa ce rivalul sud-corean Samsung Electronics a raportat o crestere a vanzarilor de patru procente si o scadere a profitului de 11%, si dupa General Electric, ale carui vanzari au crescut cu 9%, profitul raportat fiind mai mare cu patru procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri