Ambasadorii statelor UE, convocati marti intr-o reuniune extraordinara la Bruxelles, vor examina modalitatile de sprijin pentru Guvernul din Kurdistan, menite sa contracareze avansul insurgentilor din Statul Islamic in Irak, potrivit unei surse europene, citata de AFP.

"Reuniunea Comisiei pentru Politica si Securitate va avea loc la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), dar nicio decizie nu este asteptata, in ciuda situatiei urgente", a explicat sursa, adaugand ca obiectivul principal va fi asigurarea "celei mai bune coordonari posibile". Reuniunea a fost convocata la solicitarea ministrului italian de Externe, Federica Mogherini, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE, pana in decembrie, si a sefului diplomatiei franceze, Laurent Fabius, potrivit Mediafax.

"Vom analiza impreuna cu partenerii europeni cele mai eficiente mijloace" pentru a stopa avansul insurgentilor islamisti din gruparea Statul Islamic, a declarat ministrul Mogherini. "Nu se va discuta o interventie militara, ci acordarea de sprijin, inclusiv militar, pentru Guvernul kurd", a adaugat sefa diplomatiei de la Roma.

Ministrul italian de Externe i-a solicitat duminica, intr-o scrisoare, sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, convocarea unei reuniuni a ministrilor de Externe din statele membre UE. La randul sau, seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, revenit dintr-o misiune desfasurata la Erbil, in nordul Irakului, a cerut convocarea unei "reuniuni speciale a ministrilor europeni de Externe", pe tema crizei din Irak, intr-o scrisoare trimisa lui Catherine Ashton.

Este indispensabil ca UE sa se mobilizeze incepand de astazi pentru a raspunde acestui apel la ajutor.

Citeste si:
Ultimul Black Friday inainte de criza?
Ultimul Black Friday inainte...

Presedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani "a insistat asupra necesitatii de a-i pune la dispozitie arme si munitii care sa ii permita sa infrunte si sa combata gruparea terorista Statul Islamic. Este indispensabil ca UE sa se mobilizeze incepand de astazi pentru a raspunde acestui apel la ajutor", a insistat ministrul Laurent Fabius in scrisoarea trimisa sefei diplomatiei europene. Potrivit unei surse europene, o reuniune a ministrilor de Externe nu este "exclusa", dar va fi dificil de realizat, in mijlocul lui august, perioada pentru concediul de vara.

La reuniunea convocata pentru marti la Bruxelles, ambasadorii statelor UE vor discuta, de asemenea, situatia din Ucraina si din Fasia Gaza. Aceasta va fi prima reuniune a ambasadorilor europeni dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a decis un embargou asupra fructelor si legumelor din Uniunea Europeana, in replica la sanctiunile decise de Bruxelles impotriva Moscovei pentru rolul in criza din Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi