Agentii care au legaturi cu mafia rusa ofera cetatenilor rusi si ucraineni care nu au acest drept pasapoarte ale unor state europene, inclusiv romanesti, in schimbul unor sume importante de bani, relateaza The Mail on Sunday in editia electronica.

Guvernul leton le acorda cetatenie urmasilor victimelor lui Stalin deportate in Siberia in anii 1940, iar Polonia, Germania, Romania si Ungaria au programe similare pentru descendentii cetatenilor lor ramasi in fosta URSS. Aceste programe legale au alimentat insa un trafic ilegal de pasapoarte, controlat in mare parte de agentii care au legaturi cu mafia rusa, noteaza Mediafax.

The Mail on Sunday a descoperit astfel de agentii care ofera posibilitatea de a obtine pasapoarte ale unor state membre UE cetatenilor rusi si ucraineni care nu au dreptul la aceste documente. O agentie din Kiev sustine ca pentru sume cuprinse intre 7.500 si 15.000 de euro, avocatii sai "au gasit metode rapide de a dobandi cetatenie romana si pasaport, dar si cetatenia altor state UE".

Agentia afirma de asemenea ca ucrainenii cu pasaport UE vor avea dreptul de a munci in "Anglia". "Dupa ce iti gasim rudele romane, va trebui sa dovedesti la tribunal ca sunt autentice", i-a spus directorul agentiei unei presupuse cliente, care a precizat insa ca nu are astfel de rude. "Nu conteaza. Noi gasim pe cineva cu acelasi nume de familie care a trait in tara inainte de 1940", i-a raspuns directorul.

Exista si posibilitatea de a obtine un pasaport ungar, care costa 22.000 de euro. Cand femeia a afirmat ca nu stie limba maghiara, i s-a spus de asemenea ca nu conteaza. "Specialistii nostri verifica in registrele bisericilor si alte baze de date. Dupa ce gasim o persoana, e ca si rezolvat. Trebuie doar sa mergi la Budapesta pentru a ridica pasaportul si cartea de identitate. Vei avea toate beneficiile unui cetatean ungar si al UE", a adaugat directorul agentiei.

Citeste si:
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria
Evgeny Nikolsky este noul...

Sursa foto: Shutterstock / Mafia rusa

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat