Parlamentul de la Moscova a renuntat la dezbaterile privind limitarea numarului de filme straine difuzate in cinematografele din Rusia, care prevedea ca acestea sa nu depaseasca 50% din peliculele proiectate, dupa ce Vladimir Putin s-a pronuntat impotriva acestei initiative, informeaza bbc.com.

Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, a anulat dezbaterile privind limitarea numarului de filme straine difuzate in salile de cinema din Rusia, sustinand ca ideea introducerii unei cote ar fi "de prisos". Decizia a venit la cateva zile dupa ce presedintele rus Vladimir Putin s-a pronuntat impotriva proiectului de lege, noteaza Mediafax.

Actul legislativ fusese introdus spre dezbatere la inceputul anului, cand relatiile dintre Rusia si Occident au inceput sa se deterioreze. "Astazi, reglementarea proiectiilor de filme prin introducerea unor cote privind filmele rusesti sau straine ar fi de prisos", a declarat Leonid Levin, presedintele comisiei Dumei. "Daca va fi lansat un film rusesc bun, oamenii vor merge sa il vada oricum", a mai spus politicianul rus.

Motion Picture Association of America, organizatia americana care reprezinta interesele studiourilor cinematografice de la Hollywood si care stabileste ratingul filmelor americane (tipul de public caruia se adreseaza si cui ii este interzis, n.r.), a salutat decizia Moscovei. "Consideram binevenite declaratiile presedintelui Vladimir Putin. Ne bucuram de mult timp de relatii apropiate cu cineastii rusi si suntem interesati cu totii de o piata locala sanatoasa", a declarat, pentru Variety, Chris Marcich, presedintele asociatiei americane.

Proiectul de lege a fost introdus spre dezbatere in Duma de Stat in luna martie, de catre Robert Schlegel, membru al Partidului Rusia Unita, formatiunea politica a presedintelui Vladimir Putin. Schelegel a declarat ca impunerea unei limite privind filmele straine ar atrage mai multi investitori in domeniul cinematografiei rusesti si ar permite guvernului de la Moscova sa obtina venituri din investitiile straine in acest domeniu.

Citeste si:
UE se opune reprimirii Rusiei la discutiile intre liderii G7
Uniunea Europeana se opune...

Saptamana trecuta, Vladimir Putin a declarat ca nu crede ca ar fi corecta impunerea unei astfel de limitari. "Nu ar fi corect sa limitam accesul consumatorilor nostri cand vine vorba despre produse pe care oamenii si le doresc in general. Iar filmele fac parte din aceste produse importante", a spus presedintele rus. "Americanii sunt oameni talentati si de succes si avem multe de invatat de la ei", a mai spus Vladimir Putin.

Impunerea unei limite ar fi afectat puternic studiourile de la Hollywood. Anul acesta, din cele 20 de filme cu cele mai mari incasari in cinematografele din Rusia, doar doua pelicule au fost realizate in aceasta tara. Pe locul intai in box office-ul din Rusia se afla pelicula "Transfomers: Exterminarea/ Transformers: Age of Extinction", cu incasari de 45,2 milioane de dolari.

Un proiect de lege anterior, discutat in 2013 de parlamentarii rusi, care prevedea limitarea filmelor straine la doar 20% din numarul total de filme difuzate in cinematografe, a fost, de asemenea, respins. Proiectia de filme straine este limitata, in prezent, in China, unde, in 2012, guvernul a introdus o cota de doar 34 de filme straine care pot fi difuzate pe an in cinematografe.

Citeste si:
Rusia: Reactorul unei centrale nucleare ruse s-a oprit
Rusia: Reactorul unei...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusii vor sa ii ofere lui Leonardo DiCaprio un "Oscar rusesc"