VIDEO: Un F-16 norvegian, pe punctul de a se ciocni cu un MIG rusesc

Un avion F-16 norvegian a fost pe punctul de a intra in coliziune cu un Mig rusesc, care i-a taiat calea la nord de Norvegia, potrivit armatei norvegiene, care a difuzat o inregistrare video a incidentului calificat drept "indezirabil", relateaza AFP.

In inregistrarea video realizata din cabina avionului F-16, un aparat prezentat ca un Mig 31 rusesc apare brusc din dreapta, determinand pilotul norvegian sa vireze la stanga pentru a-l evita. "Acesta nu este un comportament normal din partea pilotului rus", a declarat marti pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor armate norvegiene, Brynjar Stordal, precizand ca aparatele de zbor au fost la aproximativ 20 de metri distanta, relateaza Mediafax.

"Nu stim daca a fost un calcul gresit sau daca a intrat in mod deliberat in fata avionului nostru F-16", a adaugat el. Incidentul s-a produs in spatiul aerian international "la nord de Norvegia", conform armatei norvegiene, care nu a vrut sa precizeze data. "Aviatia militara rusa nu a incalcat niciodata spatiul aerian al Norvegiei, contrar celor intamplate in tarile baltice, in Suedia si Finlanda", a subliniat Stordal.

Potrivit acestuia, armata norvegiana a informat autoritatile ruse ca acest gen de incidente este "indezirabil". Inregistrarea video de 26 de secunde este publicata pe fondul intensificarii activitatii aeriene a armatei ruse. Interceptarile unor avioane rusesti in apropierea statelor NATO au ajuns la 400 de cazuri anul acesta, cu 50 la suta mai multe decat anul trecut, a declarat la 20 noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a precizat atunci ca zborurile nu sunt o problema, dar a denuntat faptul ca rusii "nu trimit planurile de zbor". "Majoritatea trec prin spatiul aerian international, dar sunt aproape de spatiul nostru aerian si interfereaza cu zborurile comerciale", a adaugat el.

Citeste si:
SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
SUA acuză Rusia că vrea să-l...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri