"Tinand cont de context, suntem expusi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat in regiunea Ile-de-France si care face obiectul unor masuri particulare in restul tarii, sa fie consolidat saptamanile urmatoare", a precizat ministrul, la finalul unei reuniuni de criza la Palatul Elysee.

Autoritatile franceze au ridicat la maximum nivelul de alerta - si anume "alerta de atentat" - in regiunea pariziana, la scurt timp dupa atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicatiei satirice Charlie Hebdo. Franta a trait 53 de ore de cosmar, de la atentatul comis miercuri la redactia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, pana la luarea de ostatici sangeroasa de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris. In total, 17 persoane au murit in aceasta serie de atacuri comise de trei jihadisti francezi, care au afirmat ca s-au coordonat si care au fost ucisi de fortele de ordine vineri seara.

Fratii Chérif si Said Kouachi - considerati autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Cherlie Hebdo - au murit vineri seara in confruntarile cu fortele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële. Un barbat care era tinut ostatic a scapat cu viata, dupa ce s-a ascuns sub o chiuveta.

Citeste si:

Amedy Coulibaly, un islamist in varsta de 32 de ani, a fost omorat in interventia fortelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. In cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorat o politista in zona Montrouge din Paris. Conform autoritatilor, el incerca sa atace sediul unui post de televiziune situat in sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o luna in anul 2010, dupa ce fusese prins avand o arma automata de tip Kalasnikov.

Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, in varsta de 26 de ani, este in continuare cautata de politie. Potrivit unui oficial din politia franceza, ea a reusit sa fuga in timpul interventiei fortelor de ordine.

Sursa foto: MediafaxFoto