Militantii gruparii Stat Islamic din Siria au avariat grav Templul Bel, considerat unul dintre cele mai importante situri antice, intr-o explozie de amploare produsa duminica la Palmira, au declarat activisti citati de Associated Press in pagina electronica.

Templul vechi de 2.000 de ani facea parte din vestigiile orasului antic Palmira, situat in centrul Siriei si ocupat de gruparea Stat Islamic in mai. Un locuitor din Palmira, Nasser al-Thaer, a declarat ca militantii SI au declansat o explozie de amploare duminica dupa-amiaza. "Este distrugere totala. Caramizi si coloane sunt la pamant", a afirmat el, precizand ca doar zidul exterior din jurul templului a mai ramas, scrie Mediafax.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizatie cu sediul in Marea Britanie care are o retea de activisti in Siria, a afirmat la randul sau ca templul a fost avariat. Informatia privind noile distrugeri provocate la Palmira a aparut la numai cateva zile dupa ce gruparea Stat Islamic a difuzat imagini de propaganda care prezentau militantii sai in timp ce aruncau in aer un alt templu din orasul antic, Baal Shamin, vechi de 2.000 de ani.

Agentia culturala a ONU, UNESCO, care a inclus Palmira in patrimoniul mondial, a calificat distrugerea templului Baal Shamin drept crima de razboi. Militanti SI l-au decapitat in urma cu o saptamana pe Khaled al-Asaad, un expert in varsta de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichitati din Palmira, dupa ce l-au tinut incarcerat si l-au interogat timp de peste o luna de zile.

Gruparea Stat Islamic, care a impus o interpretare violenta a legii islamice in teritoriile pe care le-a ocupat in Siria si Irak, a afirmat ca astfel de vestigii promoveaza idolatria. Statul Islamic a distrus deja mai multe situri din Irak si este suspectata ca vinde antichitatile furate.

Franta: O femeie a ranit doua...
Citeste si: Franta: O femeie a ranit doua persoane in timp ce striga "Allah Akbar"

Sursa foto: Palmira, Siria/ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump cere Europei sa primeasca inapoi 800 de militanti islamisti