Temerile legate de o posibila cadere a pietei imobiliare din SUA, precum si perspectivele unei incetiniri a pietei imobiliare din Spania reprezinta un motiv de ingrijorare pentru Europa, declara economistii.
Explozia pietei imobiliare din Spania, care a durat zece ani, nu mai este un subiect in voga. Riscul de crestere a preturilor ameninta sa incetineasca sau chiar sa opreasca dezvoltarea acestui domeniu, deoarece proprietarii de imobile sunt sufocati din cauza creditelor, iar pretul cladirilor creste foarte rapid, informeaza NewsIn.

Cresterea activelor din domeniul imobiliar in Spania are o rata anuala de 12%, depasind cifrele din zona euro, cu toate ca in Spania se construiesc de trei ori mai multe case, raportat la mia de locuitori, decat in alte state membre UE. Spania este al doilea stat european, dupa Irlanda, in ceea ce priveste rata de crestere a numarului de locuitori.

Un numar "considerabil" de locuitori ai marilor orase, cum este Madridul sau Barcelona, nu isi mai pot permite sa construiasca o casa, informeaza un raport al Bancii Spaniei. Pretul imobilelor a scazut cu aproximativ 18%, de la nivelul record inregistrat in anul 2004, dar acest fapt nu a oprit cresterea numarului de constructii noi, la peste 700 de mii, in anul 2005, adica aproximativ o treime din totalul constructiilor noi din zona euro.

Declansarea constructiilor a fost accelerata cu 15%, in primul trimestru al anului 2006, raportat la rezultatele anului precedent. Numarul de cladiri goale, pastrate de proprietarii lor ca investitii, a crescut cu 40%, in ultimii zece ani, la 3,5 milioane, determinand ingrijorari din cauza supraofertei.
Cotatia la bursa a imobilelor din Spania a crescut apreciabil in anul 2005, pentru prima data din 1999 si exista o estimare conform careia spaniolii ar putea incepe sa vanda locuinte, ca sa plaseze banii in actiuni.

Luand in considerare avertizarile de incetinire a economiei mondiale si ratele dobanzii Bancii Central-Europene, economisti de la compania londoneza Capital Economics apreciaza ca scaderea pretului imobilelor spaniole va afecta intrega economie a Spaniei. "Exista pericolul evident ca pretul activelor imobiliare spaniole nu va continua sa creasca in acelasi ritm in care a facut-o in ultimii ani, tendinta acestuia, fiind, dimpotriva de scadere", au apreciat analistii.

Incetinirea dezvoltarii pietei spaniole imobiliare, cel mai puternic sector al economiei spaniole va afecta negativ economia zonei euro. Aportul Spaniei la PIB-ul din regiune si la cererea interna este de o treime din totalul inregistrat in ultimii trei ani, in conformitate cu datele companiei londoneze Lombard Street Research.

Explozia pe piata imobiliara din Spania a reprezentat un stimulent pentru amploarea imprumuturilor. Daca in anul 1997, pentru a cumpara o locuinta, o familie avea nevoie de salariile medii castigate in decurs de trei ani, in prezent aceeasi familie are nevoie sa economiseasca salariile obtinute intr-un rastimp de sase ani si jumatate, informeaza datele Bancii Spaniei. Pentru a depasi acest impas, spaniolii au adoptat moda de a face credite mici din momentul in care adoptarea euro a injumatatit costurile de imprumut.

Cresterea preturilor locuintelor a dat spaniolilor senzatia ca sunt bogati, iar acestia au contractat, in consecinta, imprumuturi peste posibilitatile lor financiare, pentru achizitionarea de masini noi, de bunuri de larg consum sau chiar pentru a cumpara a doua sau a treia locuinta. Datoriile reprezinta, in prezent, un nivel record de 115% din venitul mediu al unei familii, iar pretul caselor a fost supraevaluat de la 24 la 35%, in anul 2004, apreciaza expertii Bancii Spaniei.

Din anumite privinte, explozia imobiliarelor pe piata spaniola este un fenomen mai consistent decat altele similare petrecute oriunde altundeva. Preturile au crescut cu 130%, din anul 1997, comparativ cu o crestere de 180%, in Marea Britanie. Spania a devenit insa mult prea dependenta de acest sector. A patra cea mai mare economie din zona euro a depasit cresterea economica medie din regiune, in ultimii 11 ani, deoarece imprumuturile puternice au determinat cresterea cererii interne si a sectorului constructiilor, domenii care reprezinta stalpi ai economiei.

Constructiile reprezinta o sursa cheie de locuri de munca pentru emigrantii care au venit in Spania in ultmii sapte ani, din America Latina, Africa de Nord si din Europa de Est. Analistii avertizeaza ca o scadere in acest sector va creste rata somajului, va ridica nivelul datoriilor si va afecta negativ pretul locuintelor. Pentru moment, economistii madrileni apreciaza ca fenomenul emigrarii, la care se adauga explozia ratei natalitatii in familiile din Spania ar trebui sa confere siguranta in acest sector.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri