Era iulie 1974. Esecul nu era o optiune. William Simon, proaspatul sef al Trezoreriei SUA, impreuna cu adjunctul sau, Gerry Parksy, se aflau intr-o misiune cvasi-secreta, vitala pentru SUA, care urma sa transforme intregul Orient Mijlociu. Statele arabe membre ale OPEC impusesera ca raspuns la Razboiul de Yom Kippur, dus de Israel contra Egiptului si Siriei, un violent embargou petrolier. Ca urmare, pretul titeiului crescuse de patru ori si deja lovea SUA. Inflatia crestea, bursele americane intrasera in colaps, iar economia SUA era in vrie, conform Adevarul Financiar.

Era ora 8 dimineata, iar cei doi oficiali se pregateau de decolare la baza americana Andrews. Oficial, turneul de doua saptamani a lui Simon era unul de diplomatie economica in Europa si Orientul Mijlociu, plin de banchete si intalniri. Dar adevarata misiune, tinuta sub cel mai strict secret de cercul de incredere al presedintelui Richard Nixon, era o vizita de patru zile in orasul de coasta Jeddah, din Arabia Saudita.

Petrolul ca arma economica

Scopul: neutralizarea petrolului ca arma economica si gasirea unei modalitati de a convinge bogatul regat saudit sa finanteze deficitul tot mai mare al SUA cu petrodolarii sai. Un esec nu numai ca afecta sanatatea finantelor americane, dar ar fi permis Uniunii Sovietice sa faca incursiuni si mai mari in lumea araba.
„Nu era o problema de tipul daca s-ar fi putut realiza sau nu“, spune Parsky, care are acum 73 de ani, unul dintre putinii oficiali americani care au participat la discutiile cu sauditii.

Citestre articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 | Italia se confruntă cu peste 5.000 de cadre medicale infectate
Setari Cookie-uri