Consiliul Europei a avertizat duminica Turcia in legatura cu reintroducerea pedepsei cu moartea, amintind ca aceasta nu este compatibila cu apartenenta la organizatia paneuropeana, relateaza AFP.

„Aplicarea pedepsei cu moartea este incompatibila cu apartenenta la Consiliul Europei”, a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al Consiliului Europei, potrivit News.ro. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat sambata ca va prezenta Parlamentului propunerea de reintroducere a pedepsei cu moartea, dupa tentativa de puci din 15 iulie.

El a subliniat ca Occidentul si criticile sale “nu conteaza”. „Guvernul nostru va prezenta (proiectul de reintroducere a pedepsei cu moartea – n.r.) in Parlament. Si sunt convins ca Parlamentul il va aproba, iar cand va ajunge in fata mea, eu il voi ratifica”, a spus Erdogan in cursul unui discurs la Ankara. El nu a precizat cand va ajunge proiectul in Parlament.

Peste 35.000 de persoane au fost arestate in Turcia dupa tentativa de puci esuata, potrivit Guvernului. Amploarea acestor masuri de retorsiune au generat provocare in randul ONG-urilor si in Occident, care se tem ca starea de urgenta instaurata de Guvern va fi folosita ca pretext pentru a zdrobi opozitia.

Pe de alta parte, autoritatile afirma ca aceste masuri exceptionale sunt necesare pentru a elimina amenintarile persistente la adresa statului si amintesc ca 241 de persoane au fost ucise in timpul tentativei de puci. Consiliul Europei nu accepta ca membri decat tarile care au abolit pedeapsa cu moartea sau care aplica un moratoriu, cum este cazul Rusiei.

Citeste si:
Erdogan vrea un referendum pentru a adera la UE
Recep Erdogan vrea un...

Sursa foto: thomas koch / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Juncker: UE continua sa intinda o mana Turciei