Iranul anunta ca va reduce cu 176.000 de barili pe zi livrarile de petrol, ca urmare a rezolutiei OPEC, prin care statele membre sunt indemnate sa-si reduca productia din cauza pretului mic al petrolului, a declarat un inalt oficial din Ministerul Petrolului iranian.

O serie de alte state membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol si-au informat, de asemenea, clientii in legatura cu reducerile de volum pe care le vor face, in contextul planului OPEC, de a reduce, cu 1,2 milioane de barili pe zi productia de titei a cartelului.

"Ne-am informat clientii ca vom reduce cu 176.000 de barili pe zi productia de petrol", a declarat oficialul iranian, pentru Reuters, adaugand ca aceasta masura va intra in vigoare de luna viiotare. Aceste reduceri sunt facute din productia curenta, nu din cotele nominale, respectiv din productia stabilita oficial. Cota nominala a Iranului in cadrul OPEC este de 4,11 milioane de barili pe zi, insa productia reala, in luna septembrie, a fost de 3,875 milioane de barili pe zi, potrivit raportului OPEC, informeaza NewsIn.

Pretul petrolului a crescut pana la aproape 60 de dolari pe baril, in conditiile in care din ce in ce mai multi membri OPEC au confirmat ca vor reduce productia de petrol. Cu toate acestea, pretul petrolului se situeaza cu 20 de dolari sub valoarea record atinsa in luna iulie a acestui an. Arabia Saudita, lider in termeni de productie in cadrul OPEC, va reduce cel mai mult volumul de titei produs si a anuntat deja clientii ca, incepand din noiembrie, va livra cantitati scazute de petrol.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Noi sanctiuni impuse Iranului de catre SUA intra in vigoare