Dupa amenintarile legate de furnizarea gazului, Moscova a pornit razboiul carnii, mentinand embargoul asupra importurilor de carne din Polonia si amenintand cu un embargo asupra tuturor produselor de origine animala din Uniunea Europeana.

Rusia a anuntat ieri ca nu va ridica embargoul asupra carnii poloneze cata vreme "problemele" legate de apropiata aderare la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei nu vor fi rezolvate. "Nu vom studia chestiunile legate de Polonia atata vreme cat nu vor fi rezolvate problemele legate de aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta la 1 ianuarie 2007, a declarat Serghei Dankvert, seful serviciilor sanitare ruse, citat de Interfax.

Acesta a explicat ca cele doua tari nu efectueaza controale sanitare de incredere. La randul sau, Polonia a blocat negocierile UE-Rusia pentru reinnoirea unui parteneriat, din cauza acestui embargou. Aceste negocieri urmau sa fie lansate oficial vineri la Helsinki cu ocazia summitului UE-Rusia, in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin.

Rusia a confirmat ca este "ingrijorata" de calitatea carnii importate din Romania si Bulgaria, a caror aderare la Uniunea Europeana, prevazuta la 1 ianuarie 2007, face sa planeze riscul unui embargo similar cu cel pe care Moscova l-a impus Poloniei.

Intrarea Romaniei si Bulgariei in UE presupune ca "produsele pe baza de carne din aceste tari sa poata circula fara a fi controlate si sa poata fi retrimise apoi catre alte tari, precum Rusia, iar aceasta ne ingrijoreaza", a declarat pentru AFP Aleksei Alekseienko, purtator de cuvant al serviciilor veterinare ruse.

Comisia Europeana a mentionat, potrivit NewsIn, amenintarea unui embargo din partea Moscovei pentru ansamblul exporturilor comunitare de produse de origine animala, din cauza aderarii Romaniei si Bulgariei, tari afectate de peste porcina. Purtatorul de cuvant rus a refuzat, totusi, sa vorbeasca despre un "embargo", precizeaza AFP. El a preferat sa utilizeze termenul de "masuri temporare" - similare cu cele luate impotriva Poloniei - care ar putea viza Romania si Bulgaria.

"Totul va depinde de deciziile in domeniul veterinar luate de Uniunea Europeana si de cele doua tari" pentru a impiedica aceste produse sa fie reexportate fara niciun control, a adaugat Alekseienko, precizand ca Rusia doreste ca specialistii sai sa fie autorizati sa se deplaseze "pentru verificari la fata locului".

Relatiile Rusia-UE au avut de suferit din cauza embargoului rus asupra produselor poloneze, ceea ce a determinat Varsovia sa se impotriveasca lansarii de negocieri pentru un amplu acord de cooperare UE-Rusia. UE dorea sa dea startul acestor negocieri vineri, la Helsinki, cu ocazia unui summit cu Vladimir Putin.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a calificat drept un "joc politic" amenintarea Rusiei de a impune Uniunii Europene un embargo asupra tuturor exporturilor de origine animala. "Este un joc politic. Rusia incearca sa exercite presiuni asupra negocierilor" in curs referitoare la carnea de provenienta poloneza, a declarat Rehn la postul de televiziune finlandez MTV3.

In opinia lui Rehn, pozitia rusa este "disproportionata" si ameninta summitul de vineri, de la Helsinki, dintre UE si Rusia. Bruxelles-ul afirma ca aceste ingrijorari sunt nefondate, pentru ca un embargo intern al UE a fost deja impus tuturor produselor procine din cele doua tari, pana la 1 octombrie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri